Hip-hop-artisten Adam Tensta inviger studion och ska också arbeta där. Foto: Läsarbild Studiefrämjandet/Åsa Sommarström

Adam Tensta inviger ny musikstudio vid Fridhemsplan

Kungsholmen har fått en ny, modern musikstudio. Här kan unga skapa sin egen musik. – Behovet har skjutit i höjden, säger Elina Widnersson vid Studiefrämjandet.

  • Publicerad 05:00, 27 maj 2020

Det har rått byggfeber på Welanders väg 12 i vår. Nu är allt klart. I husets källare slår ett modernt musikstudiokomplex upp dörrarna för Stockholms ungdomar och unga vuxna.

– Det här är den första riktiga produktionsstudio vi startar. Bakgrunden är att behovet har skjutit i höjden. Det är många som gör sin musik själva numera. Nu kan de kommit hit, säger Elina Widnersson, kommunikationsansvarig vid Studiefrämjandet.

Källaren Studios består av fyra mindre studios och två större. Både privatpersoner och företag kan hyra in sig här. Man kan också delta i Studiefrämjandets kurser och workshops eller starta sin egen studiecirkel ihop med likasinnade.

– Startar man en studiecirkel får man hyra in sig till subventionerat pris. Då kan vi också hjälpa till genom coachning och workshops, säger Elina Widnersson.

Livestreamad invigning

Den 1 juni klockan 19 invigs Källaren Studios. På grund av corona blir det en livestreamad rundvandring, på Faceboook och Instagram. På plats är bland andra Adam Tensta, verksamhetsutvecklare vid Studiefrämjandet och en av de drivande bakom satsningen.

– Den nya musikens DIY-attityd kräver enkla lösningar – att gå från idé till färdig låt så snabbt som möjlig. Studiefrämjandet skapar Källaren för att möjliggöra utrymme för mer urban ungdomskultur i Stockholm, kommenterar han i ett pressmeddelande.

Tidigare metal-studio

I samma källare fanns tidigare Sunlight studios, som spelade en viktig roll för death metal-musiken.

– Det är roligt att tänka på. Nu tar vi över med en ny stor musikinriktning. Vi hoppas att många hittar hit. Fridhemsplan är ju en knutpunkt dit det är lätt att ta sig, säger Elina Widnersson