När OS drar igång nästa vecka har Sverige en herrboxare med i truppen för första gången på nio år. Adam Chartoi, 24, är också den första från Hammarby boxningsklubb sedan 1984 som deltar i ett OS.

Men det var nära att det inte blev så. Kvalmatchen mot Giorgi Charabadze i Paris i början av juni gick inte som planerat.

– Vi råkade skalla ihop i första ronden och han fick ett jack i ögonbrynet. Domaren tog beslutet att stoppa matchen. De gick igenom första ronden och gjorde bedömningen att han vann. Allt hände så snabbt, jag fattade ingenting. Det kändes helt tomt, berättar Adam Chartoi.

Men OS-hoppat var inte helt släckt. Tack vare sin höga internationella ranking kunde Adam fortfarande kvala in till OS.

Det var ett par ångestfyllda veckor som väntade.

– Jag hade panik varje dag efter kvalet, jag kunde inte stå still. Jag kunde inte sluta tänka på OS-biljetten.

Den 30 juni kom beskedet. Adam Chartoi skulle få åka till OS. Han var ett av de sista namnen som togs ut i den svenska OS-truppen.

– Det var som att jag burit på mig själv två gånger om och till slut kunde släppa taget. Det var en sådan lättnad, jag har inte känt en sådan lycka tidigare. Jag var på träningen när jag fick samtalet, så jag kramade min tränare direkt.

Storebror tog med honom

Det var storebror Leon Chartoi som introducerade honom till boxningen.

– Han tog med mig till boxningsgymmet när jag bara var 4 år. Jag var väldigt blyg och hängde bara i hörnet. I 8–9-årsåldern började jag boxas och jag förstod snabbt att här vill jag hålla på med. Det var naturligt för mig. Jag vann varenda match. Jag tränade hårt, det var så självsäkerheten byggdes.

Nu tränar Adam två gånger om dagen, förutom på söndagar som är vilodag. Han älskar känslan när han kliver upp i ringen.

– Tidigare spelade jag fotboll och jag har märkt skillnaden när jag är i en lagsport. När jag är själv i ringen har jag hela ansvaret och det är något speciellt med det.

– Jag ser boxning som ett schackspel. Det är en fin sport där man kan se hur två boxare tänker slå sina slag. Det enda jag inte tycker om är att hålla vikten och hela tiden hålla en diet, säger Adam Chartoi och skrattar.

Han tävlar i mellanviktsklassen och får inte väga mer än 75 kilo.

Pappa trogen supporter

När han inte boxas jobbar han på pappans byggföretag. Pappan är kanske också hans mest trogna supporter som följer varenda match från villan i Trångsund.

– På något sätt lyckas han alltid hitta och se dem.

Att vara med i OS liknar inte något Adam tidigare gjort. Nu kan hela svenska folket följa honom.

– Jag har drömt om att få komma med till OS. Nu är målet att gå hela vägen och ta medalj.