Nyinflyttad. Adam Åhlströms enrummare i Riksby tjänar bland annat som demostudio. "Jag har inte riktigt fått till isoleringen inne i lägenheten än. Det är lite eko, så man får ställa sig inne i klädkammaren", säger han. Foto: Alexander Kuronen

Adam har bytt Ed Sheeran mot svensk pop

En gång blev han utnämnd till Sveriges Ed Sheeran. I dag kallar han sig ÖSTLING, har släppt sin tredje singel och drömmer om Melodifestivalen. Mitt i har träffat den nyblivne Riksbybon Adam Åhlström.

  • Publicerad 16:51, 9 apr 2021

Hans genombrott i offentligheten kom för fyra år sedan. Radiokanalen Rix FM anordnade en tävling där de skulle kora Sveriges Ed Sheeran.

Adam Åhlström ställde upp med en tolkning av låten Thinking Out Loud – och vann.

Själv kan han förstå liknelserna med den brittiske rödtotten.

– Det började ju med mig, sången och en gitarr. Och mycket på engelska.

– Men de låtar som jag släppt nu som ÖSTLING är svensk pop, liksom. Det har tagit ett kliv ditåt och är mer elektroniskt nu.

Har sin egen profil

Han tycker inte att Rix FM-vinsten har legat honom i fatet när han sedermera har försökt skaffa sig en egen identitet som artist.

– Visst, om jag sitter och lirar gura på någon fest kör jag kanske någon Ed Sheeran-låt. Men det är inte så att folk förknippar mig med honom direkt. Jag har ju min egen artistprofil nu.

Vad vill du att folk ska tänka och känna när de hör dina låtar?

– Det handlar väldigt mycket om att man ska få energi av låtarna, och även känna att det är okej att ha sina känslor på utsidan och visa sig svag, bräcklig eller känslosam som man.

Han nämner Victor Leksell och Felix Sandman som viktiga inspiratörer för den "känsliga" mansroll som även Adam Åhlström känner igen sig i.

– Jag är ju den där personen. Det är inte så att jag har blivit det för att det ligger i tiden, utan det har jag alltid varit. Den lilla killen i klassen som är känslosam, sjunger, ritar och målar.

En spännande kontrast till Adams jobb som säljledare på en bank, kan tyckas.

Ja till Melodifestivalen

De erfarenheterna kan å andra sidan vara till nytta även när han ska få ut sin musik, vilket han än så länge gör mycket på egen hand.

– Jag har blivit kontaktad av skivbolag tidigare, men antingen har det inte känts rätt eller så har det runnit ut i sanden.

Även Melodifestivalen fanns med i beräkningarna. De planerna grusades av coronaviruset, men Adam skulle inte tacka nej om chansen dök upp på nytt.

– Att komma dit på egen hand vore helt galet.

Melodifestivalplanerna grusades av coronaviruset, men Adam skulle inte tacka nej om chansen dök upp på nytt. Foto: Alexander Kuronen

"Det är okej att ha sina känslor på utsidan och visa sig svag, bräcklig eller känslosam som man", säger Adam Åhlström. Foto: Alexander Kuronen

Om Adam Åhlström

Ålder: 24

Bor: Riksby

Gör: Musiker och säljledare

Aktuell: Med sin tredje singel under artistnamnet ÖSTLING, taget från hans mormor. Låten heter Space och finns på Spotify.

Om låten: "Den handlar om mig och min nuvarande flickvän. Vi träffades i en tid då ingen av oss var redo att släppa in någon. Ändå likt förbaskat träffades vi hela tiden och blev störtkära, utan att vi egentligen accepterade och insåg det själva."

Om Riksby: "Nya favoritområdet! Det finns ett utegym som man kan gå till, där har jag varit några gånger. Sedan kan man ta en löprunda runt Lillsjön."

Visa merVisa mindre