Efter att de åtta månader gamla syskonparet Ace och Ruby tassat omkring helt ensamma i Västberga industriområde, hamnade de hos Kattstallet i Vällingby.

Där bodde de i ett halvår innan Elvira Björnfot gick in genom dörren. Hon ville adoptera två katter som skulle kunna hålla varandra sällskap medan hon var på jobbet. Kattstallet berättade att Ruby var väldigt rädd, hennes enda trygghet var Ace. Därför fick de båda följa med sin nya matte hem.

Gömde sig i början

Ingen vet vad syskonparet hade varit med om deras första månader i livet. I början var de väldigt rädda och kom bara fram på nätterna för att äta och dricka. Men sakta men säkert började en trygghet växa fram.

– Efter några månader började de komma fram och nosa, och efter ungefär ett år fick jag klappa dem och de började lägga sig i knäet på mig, berättar Elvira Björnfot.

Idag har de bott hemma hos Elvira Björnfot i fyra år och blivit två trygga missar som gillar att kela och sova i sängen med matte.

– De har blivit mycket modigare. Ruby var verkligen jätterädd förut, nu är hon kaxigare och mycket mer kärleksfull. De gillar att gå ut på min uteplats, Ace är väldigt beskyddande mot hemmet och markerar för andra katter att det är hennes revir.

Vad är det bästa med att ha katt?

– Att man får villkorslös kärlek från ett litet djur. De bryr sig inte om vem man är eller vad som händer i världen, de finns alltid där för en.