EHV-1 är ett virus som i sin lindrigaste form innebär lite feber. I allvarliga fall kan hästar bli så allvarligt sjuka att de måste avlivas. Foto: Mostphotos

Abortvirus på Stockby ridskola – inga hästar släpps in eller ut

Inga hästar släpps in eller ut från Stockby ridskolan sedan en häst testats positivt för herpesviruset EHV-1, också kallat ”abortviruset”. – Vi tar det oerhört seriöst men hästen mår bra och har inte drabbats av den allvarliga formen, säger Carl-G Leissner som driver stallet.

  • Publicerad 15:49, 3 dec 2019

Tidningen Hippson var först med att rapportera om virusutbrottet på Stockby ridskola.

Det var för en vecka sedan som en häst på ridskolan visade sjuksymptom i form av feber och svullna ben.

Veterinär kunde konstatera att hästen drabbats av viruset EHV-1, ett herpesvirus.

Ridbanan stängd för hästar från andra stall

– Hästen mår bra nu, den hade inte drabbats av den allvarliga formen och hade inga neurologiska symptom, säger Carl-G Leissner, ägare till stallet.

Stallet har dock vidtagit åtgärder för att hindra smittspridning.

– Vi tar det oerhört seriöst, säger Carl-G Leissner.

Den sjuka hästen är isolerad och inga hästar får lämna stallet. Ridbanan och ridhuset är dessutom stängd för hästar som inte bor på stallet.

Lektioner som vanligt

Ridlektionerna pågår som vanligt. Den som har varit på stallet måste dock tvätta sig noga och byta kläder innan man besöker andra stall.

På grund av inkubationstiden är rutinen att man behåller specialreglerna i cirka tre veckor tills man är säker på att smittan inte spritt sig.

– Men nu har hästen varit feberfri drygt en vecka och ingen annan har visat symptom, säger Lena Malmgren, som vårdat den sjuka hästen.

Hur tror du att hästen fick smittan från början?

– Det är jättesvårt att säga. Det kan ligga vilande i kroppen  väldigt länge hos hästar och kan blossa upp om den till exempel blir stressad. Man kan jämföra det med munsår hos människor, det viruset beter sig ungefär likadant.

Stort utbrott förra vintern

EHV-1 smittar inte mellan häst och människa och kallas för ”abortviruset”. Förra vintern drabbades särskilt Åkersberga och Värmdö svårt med mängder av sjuka hästar och flera döda.

Fem hästar i Stockholm har hittills dött av virus

Fler hästar med abortvirus på Värmdö allt friskare

Fakta

Kan orsaka förlamning hos hästar

Herpesviruset EHV-1, även kallat abortvirus, förekommer bland hästar i hela världen. Det kan orsaka feber och förkylning samt plötslig kastning (virusabort) utan andra symtom hos dräktiga ston. En neurologisk form av sjukdomen med förlamningar förekommer också.

Källa: Statens Veterinärmedicinska anstalt, SVA