Odlingsbäddarnas bredd är lika stora och redskapen anpassade därefter. Allt för att odlarna ska byta både tankar och grejor med varandra. Foto: Anna Wilson

Abonnera på grönsaker – mattrenden från Japan slår rot i Elfvik

På Elfviks gård gror en ny mattrend från Japan och Kanada. Andelsodlarna Hanna Taubert och Tina Bennet odlar lokalt – och Lidingöbor kan abonnera på grönsakerna. – Det känns fantastiskt att vara ute hela dagarna och bygga upp detta som vi har drömt om, säger Tina Bennet.

  • Publicerad 06:12, 11 jun 2019

Sallad, lök, kål, rotfrukter, chili, aubergine och tomat gror på friland och i växthusen vid Elfviks gård.

Nu kommer odlingsmodellen från Japan och Kanada till Lidingö när Gröna Uddens andelsjordbruk för första året odlar på Elfviks gård.

– Det känns fantastiskt att vara ute hela dagarna och bygga upp detta som vi har drömt om, säger Tina Bennet som tillsammans med Hanna Taubert Valentin driver jordbruket.

Prenumerera på skörden

De träffades på en trädgårdsmästarutbildning på Ekerö för ett par år sedan och är båda inspirerade av tankar om stadsnära odling.

…mycket förberedelser och beräkning som ligger bakom

Tina Bennet

– Det började i Japan på 1960-talet där det var svårt att få tag på färska grönsaker, det spred sig till USA och Kanada, där det finns flera 100 sådana jordbruk, säger Hanna Taubert Valentin.

Tanken är att den som vill får köpa in sig i odlingen och sedan ta del av skörden.

– Andelsägarna betalar in en summa på våren när odlaren gör sina inköp. Sedan får har man en prenumeration på det vi skördar, säger Tina Bennet.

Tina Bennet och Hanna Taubert Valentin har förverkligat drömmen om småskalig odling på Lidingö.

Deras odling bygger på principer för småskalig stadsodling enligt modellen Market Garden. Det handlar om odlingsbäddarnas bredd och standardiserade redskap. Men också om hur man odlar.

– Det är mycket förberedelser och beräkning som ligger bakom. Vi har förberett oss hela hösten och tänkt mycket på vad som passar att odla ihop, lutning, vindskydd och så vidare, säger Tina Bennet

Blombukett till andelsägarna

Under säsongen, från midsommar och framåt kommer de nu 12 andelsägarna att få tio kassar var. Varje kasse ska räcka till mat för fyra personer för fyra dagar. För det får de betala 2500 kronor.

Förutom grönsaker odlar de även blommor för som ska locka bin.

– Andelsägarna kommer att få med sig en bukett då och då, säger Tina Bennet.

Närodlat – klimatsmart mat

För dem handlar det om att skapa respekt för vad maten kommer ifrån och att odla på ett sätt som inte utarmar jorden.

– Jag uppleder att klimatförändringen är akut. Vi kommer att behöva förändra vårt system, det håller inte idag, säger Hanna Taubert Valentin.

Att odla småskaligt är ett sätt att visa på ett nytt sätt att leva.

– Vi vill lära människor att odla så att de i sin tur kan lära sina barn, säger Tina Bennet.