Mentalt förberedd. Abigail Asoro har tidigare tackat nej till landslagsspel för att hon inte har känts sig stark mentalt. Foto: Sacharias Källdén

Abigail är redo för en plats i landslaget

Från skolgårdsbasket i Handen till SM-guld och proffsspel utomlands. Nu tar 28-åriga Abigail Asoro nästa steg i basketkarriären med fokus att säkra en plats i EM-kvaltruppen. "Det är nu jag har min stora chans", säger hon.

  • Publicerad 14:36, 12 nov 2021

Jag är en spelare som kanske har blivit lite bortglömd, men nu har jag chans att sätta mig på kartan

Abigail Asoro rör sig vant bland baskethallarna i Täljehallen. Här spelade hon en och annan cup under ungdomsåren i Haga Haninge basket.

Nu har hon landslagsstället på och är här på samling med damlandslaget. Hon gör sig redo för dagens första träningspass, plockar upp en boll och sätter den vant i korgen.

Till helgen inleds EM-kvalet mot Lettland och hon har veckan på sig att visa att hon är redo för en plats i truppen.

– Det känns jättekul att vara uttagen, men det är mycket nerver och det gäller att hålla alla hjärnspöken borta. Jag är en spelare som kanske har blivit lite bortglömd, men nu har jag chans att sätta mig på kartan, att visa vem jag är, säger Abigail Asoro.

Landslagssamling. Abigail Asoro är på plats i Täljehallen i Södertälje där landslagets första träningspass för dagen snart ska börja. Foto: Sacharias Källdén

Jobbar mycket mentalt

Hon började spela basket på skolgården på Söderbymalmskolan hemma i Handen som 13-åring.

Nu är hon 28 år och har spelat proffsbasket i England, Tyskland, Spanien och Polen. Hon har ett SM-guld med Umeålaget A3, och hon tillbringade nästa tre år i olika collegelag i USA. Hon har dessutom spelat en mängd landskamper i ungdomslandslagen.

Men hon har hittills inte haft en självklar plats i damlandslaget. Trots många framgångar och mycket rutin har det inte blivit fler än två A-landskamper hittills.

– Jag har inte känt mig redo, och jag har tackat nej när jag har fått frågan. Det började med en skada 2014, och det tog mig ett par år att komma tillbaka. Jag förlorade självförtroendet, hängde med huvudet och tänkte för mycket på allt som hände, säger hon.

Nu har hon jobbat mycket med den mentala biten.

– Jag har byggt upp självförtroende och självkänsla. Jag känner mig stark, förberedd och jag har mognat, säger hon.

Allsvensk spelare i familjen

Namn: Abigail Asoro

Ålder: 28

Bor: I Umeå, uppväxt i Handen.

Gör: Spelar basket i A3 Umeå i damligan, pluggar idrottsvetenskapliga programmet på Umeå universitet.

Aktuell: På landslagssamling i Södertälje under veckan. 12 av 17 tas ut i truppen som möter Lettland i EM-kval på söndag. I somras blev hon också för första gången uttagen till landslaget i nya basketgrenen 3x3.

Övrigt: Hennes lillebror Joel Asoro spelar allsvensk fotboll i Djurgården, men fostrades i IFK Haninge.

Visa merVisa mindre

Generationsväxling i landslaget

Det pågår en generationsväxling i landslaget, där flera tidigare profilerade spelare så som Elin och Frida Eldebrink har valt att sluta i landslaget. Dessutom har stjärnan Amanda Zahui tackat nej till kommande EM-kvalmatch.

Det har öppnat upp för flera nya spelare, däribland Abigail Asoro. Under året som gått har hon varit en av de mest framträdande spelarna i den svenska damligan, där hon började i Alvik och nu är tillbaka i Umeå.

– Jag spelar nog bättre än någonsin tidigare!