Abel gav aldrig upp – nu är han Årets revanschist

Anders Carlbergs hederspris till Årets revanschist går till en person som trots motgångar styrt sin energi i en positiv och samhällsnyttig riktning. I år går priset till Abel Abraham. 31-åringen från Rinkeby hade tufft att få jobb efter sin examen, men kämpade på. I dag är han manager för samhällsansvar på Hammarby Fotboll.

  • Publicerad 13:00, 22 nov 2018

– Det känns stort, jag är extremt hedrad av priset. Jag trodde det var ett skämt när jag först fick samtalet. Det är svårt att ge sig själv beröm, jag skulle kunna hitta tio personer från min gamla gård i Rinkeby som förtjänar det minst lika mycket, säger Abel Abraham.

Efter sin masterexamen sökte han nära 300 jobb utan att få napp. Trots det gav han aldrig upp hoppet om att få det jobb han förtjänade.

Passion för fotboll en väg in

Genom sin passion för fotboll kom han så småningom in på biljettförsäljningen på Hammarby fotboll, men drivkraften att skapa förändring ledde honom vidare. I dag är han manager för samhällsansvar på Hammarby Fotboll och har redan rört om i Fotbollssverige, bland annat genom projektet ”Samhällsmatchen”.

Abel Abraham är uppvuxen i Rinkeby men bor i dag i Bredäng. Han ser sig inte själv som revanschist, utan som en vanlig kille som har kämpat på som alla andra.

”Många eldsjälar ute i olika förorter”

– Det finns många eldsjälar ute i olika förorter som inte får någon cred. Jag har fått förståelse för hur världen fungerar genom att växa upp där jag växte upp. Det är en enorm smältdegel. Speciellt under tidigt 1990-tal. Det var många som kom då. Det ger en perspektiv, det är givande. Rinkeby är förmodligen Sveriges mest stigmatiserade område, men jag hade inte bytt bort min barndom för 15 miljarder kronor, säger Abel Abraham.

Efter sin masterexamen sökte Abel alltså ett stort antal jobb, utan framgång. På frågan hur han kunde hålla modet uppe trots motgångarna svarar Abel:

– Det tär på ens självbild att söka så många jobb utan resultat. Men alternativet att sluta har aldrig funnits för mig. Man ska komma ihåg vart man kommer ifrån, att andra har det värre än en själv, så det gäller att ha lite perspektiv. Mina föräldrar har haft det tufft, inte jag.

”Jag har kämpat och haft tur”

– Jag har kämpat och haft tur, känt någon som hjälpt mig. Om jag som är född här i Sverige och har pluggat på universitet i fem år behövde söka så många jobb efter examen, hur ska då andra få jobb? De är ju offside innan dom ens tagit löpning.

Abel Abraham trivs i sin roll som manager för samhällsansvar på Hammarby Fotboll, och han tror och hoppas att klubben fyller en viktig funktion.

– Vi som fotbollsklubb når ut till en annan typ av målgrupp än vad kanske andra företag kan göra. Vi är ett så pass stort varumärke. Man måste inte hålla på Hammarby för att ta del av våra initiativ. Hammarby som samhällsaktör är starka, men vi är starkare tillsammans med andra aktörer.

Fakta

Prisutdelning i Fryshuset den 22 november

Fryshusets grundare Anders Carlberg inspirerade människor att praktisera medmänskligt mod, att tro på sig själva och våga växa även då ingen annan trodde att det fanns en chans att lyckas.

Anders Carlberg avled i januari 2013. För att hylla hans minne skapades en minnesfond som aktiverades 2016, då för första gången hederspriser och ett stipendium delades ut till personer som verkat i Anders Carlbergs anda.

Abel Abraham är Årets revanschist och Alexandra Pascalidou är Årets påverkare 2018. Priserna delas ut vid en ceremoni på Fryshuset i dag torsdag klockan 13.30.

Visa merVisa mindre

Skriv upp dig på veckans sportsvep – få de bästa nyheterna från Stockholms sportvärld som nyhetsbrev!