Islamiska föreningens ordförande Abdullahi Sheikh Abdi ser kommunens beslut som en onödig markering mot kommunens muslimer. Foto: Pekka Pääkkö

Abdullahi: Ingen kräver halalslaktad mat

Kommunens beslut att sluta servera halalslaktat kött på skolor oroar muslimer i Järfälla. Abdullahi Sheikh Abdi, ordförande i Islamiska föreningen, ser det som en provokation. – Det är någon som vill ha uppmärksamhet genom att skada en liten minoritet i kommunen, säger han.

  • Publicerad 17:14, 23 aug 2019

Det är ett nytt livsmedelsavtal, som började gälla i juli, som styr vad som kommer serveras i Järfällaskolornas matsalar framöver.

En nyhet med det nya avtalet är att halalslaktade produkter inte längre kan erbjudas. Anledningen är, enligt kommunen, att ingen av de leverantörer som lämnat anbud kunnat erbjuda halalprodukter som är förenliga med djurskyddslagen.

”Beslutet accepteras inte av många muslimer”

Beslutet oroar många muslimer i kommunen. Det menar i alla fall Abdullahi Sheikh Abdi, ordförande i Islamiska föreningen i Järfälla.

– Våra barn har rätt att få mat enligt sin kultur. Det finns religionsfrihet och den gäller inte bara andlig verksamhet. Där ingår även kultur och matvanor, säger han.

Kommunen hänvisar muslimska barn till andra alternativ, till exempel vegetarisk mat.

– Det här beslutet accepteras inte av många muslimska familjer, säger Abdullahi Sheikh Abdi.

Ser det som en provokation

Han köper inte kommunens motivering. Halalslaktat behöver inte betyda dåligt djurskydd, säger han.

– Vi har slakterier som erbjuder halal i Sverige, som har tillstånd. Jag kan visa upp dem. Järfälla verkar ha haft dåliga konsulter i den här frågan.

Han ser beslutet som en provokation. En onödig sådan.

– Jag har aldrig sett en kommunal skola som serverar halalkött. Vi frågar aldrig vad barnen äter, vi bara kryssar i rutan för ”ej fläskkött” när de börjar skolan. Det är ingen som kräver halalslaktad mat.

Men betyder inte det att barnen i så fall kan ha ätit kött som inte är halalslaktat tidigare?

– Jo, det är jag hundra procent säker på. Vi har bara sagt ”bara de inte äter fläskkött”. Det är därför jag undrar varför ett sånt här beslut behövdes? Ingen krävde halalslaktat tidigare. Det är någon som vill ha uppmärksamhet genom att skada en liten minoritet i kommunen, säger Abdullahi Sheikh Abdi.