Abba-Björn bygger ungdomshus i femte Hötorgskrapan

Musik, spel och youtube. Space är ett nytt digitalt kulturhus som ska byggas vid Sergels torg. – Jag är varm om hjärtat över att få vara med i detta, säger Björn Ulvaeus.

  • Publicerad 11:39, 16 okt 2019

Den tomma källarlokal under Hötorgsskrapa nummer fem ska få ett rejält ansiktslyft. Dagens tomma betongkällare ska bli vad som närmast kan beskrivas som Stockholms, och antagligen hela Sveriges, modernaste ungdomsgård – för en digital generation.

Men det handlar inte om biljardbord, bullbak, hockeyspel och replokaler. Här har man något helt annat i kikaren.

Björn Ulvaeus och hans Pop House  satsar stort på att bygga ett helt nytt ställe för ungdomar och andra med kreativa ambitioner. De tar över en yta på 7500 kvadratmeter som ska vigas åt uppdaterad ungdomskultur: musikproduktion, gaming, tech och digital kreativitet.

–  Sergels torg är en av Stockholms viktigaste platser, att samlas och att manifestera på, ett självklart ställe för engagemang. Därför vill man vara här. Jag är varm om hjärtat över att få vara med om detta, säger Björn Ulvaeus.

Alla ska vara välkomna

Per Sundin, Mats Hederos, Anna König jerlmyr (M), Billy McCormack och Björn Ulvaeus är inblandade i projektet.

Vi tror att många kommer starta sina karriärer här

Per Sundin

Tanken är att den yngre generationen ska få prova på att exempelvis skapa musik, utveckla ett eget spel, game:a ihop eller starta en egen youtubekanal. Det finns dock ingen övre åldersgräns och med musikstudios, en konsertlokal och krog kommer stället antagligen locka folk som är både över 20, 30 och 40 år – vilket också verkar vara tanken. I programförklaringen nämner man också konferenser och co-working space som del av erbjudandet.

– Vi vill vara så öppna som möjligt. Men Space kan vara ett alternativ för dem som tycker skolan är svår och som inte riktigt passar in där och hoppas att många kommer starta sina karriärer här,  säger Per Sundin, vd på Pop house.

Hyr in dig här – träna här

Hur Pop house ska tjäna pengar och vad det kommer kosta för besökarna är fortfarande oklart. Tanken är att du både ska kunna vara medlem eller droppa in men för att få tillgång till datorer, studios och andra faciliteter kommer du få betala på ungefär samma sätt som du hyr en elsparkcykel i dag, enligt Per Sundin.

Han berättar samtidigt  att de vill anlägga ett gym i anslutning till Space.

– Ska du orka vara kreativ eller orka spela på hög nivå måste du träna. Hjärnan funkar bättre då.

Stället ska heta ”Space” och börjar att byggas nästa år. Invigningen blir 2021. Björn Ulvaeus är en av de drivande i projektet. Foto: Johan Thornton

Internationell destination

Att satsa på digital kultur är nyckeln till framgång för Stockholm. Ungefär så kan man sammanfatta finansborgarrådet Anna König Jerlmyrs (M) tankar kring det nya prestigeprojektet. Hon förklarar också att det dels är ett led i att göra Plattan  till en tryggare plats men också ett ställe där innerstan och förorten kan mötas.

– Vi hoppas alla ska känna sig välkomna; vare sig du kommer från Rinkeby eller Östermalm. Kanske är det extra viktigt att få in folk från andra delar av Stockholm som via musik, tech och gaming kan få upp ögonen för framtida möjligheter.

Per Sundin, pop house VD, sa i presentationen att detta kan vara en plats för dem som inte tycker att skolan passar dem. Vad säger du? 

– Detta kan vara ett alternativ att lära sig saker, om man tycker skolan är tuff. Även om vi såklart tycker att alla ska klara skolan.

Renoveringen av lokalen börjar snart och man hoppas kunna öppna första halvan av 2021. 

En ny livescen med plats för 600-800 besökare. Här kan inga grannar klaga, säger Per Sundin. Illustration: AMF/ Pop house

Fakta

Ett space för såna som oss

  • Space är grundat av Gustav Käll, Per Sundin och Lars Blomberg med många års erfarenhet inom spel-, musik- och medieindustrin.
  • Huvudägare är Pop House Sweden, där Björn Ulvaeus och Conni Jonsson är majoritetsägare. AMF Fastigheter äger lokalerna. 
  • Totalt kommer Space att omfatta cirka 7,500 kvadratmeter