Den 12 september mitt på dagen inträffade en allvarlig olycka på Frestavägen i Täby. En A-traktor med tre tonåringar, alla under 18 år körde av vägen och voltade.

Allvarligt skadad

Två personer som färdades i fordonet skadades, varav en allvarligt och fick föras till sjukhus i ambulanshelikopter. Den andra skadade fördes till sjukhus med lindriga skador.

Polisen har en misstanke om att bilen kan ha varit manipulerad. Enligt Täbys kommunpolis, Jonas Nilsson, finns vittnesmål från platsen om att fordonet ska ha färdats långt över den hastighet som är tillåten för A-traktorer.

Polisen har inlett en förundersökning kring händelsen.

Genomför kontroller

Enligt Jonas Nilsson har problemet med manipulerade fordon ökat. I höst kommer polisen att åka runt på skolor för att genomföra kontroller av fordon som är parkerade vid skolorna.

– Vi har jobbat hårdare med dessa frågor de senaste två åren. Dels för att det finns fler bilar och mopeder i kommunen, men även för att vi ser att problemet med manipulerade fordon har ökat, säger Jonas Nilsson.

Polisen varnar vårdnadshavare

Under veckan har de bland annat varit vid Åvaskolan för att kontrollera hastighet, registreringsskyltar och samtala med ungdomarna.

Jonas Nilsson menar att det viktigaste är att fler vårdnadshavare förstår konsekvenserna av manipulerade fordon samt att de vet hur lagen ser ut.

– Det är främst A-traktorerna som är ombyggda. Vi riktar en stark vädjan till vårdnadshavre att ta ansvar. I nio fall av tio så är det vårdnadshavare som står som ägare av fordonet. Föräldrar som äger fordonet och vet om att fordonet är trimmat och används kan dömas för tillåtande av olovlig körning, säger säger Jonas Nilsson.

Under hösten kommer även brev skickas hem vårdnadshavare där information om hur lagstiftningen fungerar finns med. Med brevet vill polisen uppmärksamma vårdnadshavare på att kontrollera fordonet.