Priset för husen på Loviselundsvägen 1-17 landade efter värderingen i november 2019 på 192 miljoner kronor. I torsdags förra veckan, nästan två år efter värderingen, tog bostadsrättsföreningen Säteritaket över de 97 lägenheterna.

Kvadratmeterpriset för Svenska Bostäders försäljning till bostadsrättsföreningen sattes till 30 400 kronor per kvadratmeter vilket baseras på jämförelser med 29 sålda bostadsrätter i Hässelby gård tidigare under 2019. I genomsnitt såldes de lägenheterna för 34 862 kronor per kvadratmeter.

"Äga sitt eget boende"

Bostads- och fastighetsborgarrådet Dennis Wedin (M) gläds över ombildningen.

"Nu möjliggör vi för 97 tidigare hyresgäster att få äga sitt eget boende, och kunna göra bostadskarriär. I Hässelby gård är idag nästan 80 procent av bostäderna hyresrätter. Därför är detta positivt, det ger området mer blandade boendeformer" skriver Dennis Wedin i en kommentar till Mitt i.

I en jämförelse av bostadsförsäljningarna i Hässelby-Vällingby mellan värderingen i november 2019 och augusti 2021 ligger kvadratmeterpriserna på ungefär samma nivå.

Dennis Wedin vill inte beskriva den långa tiden mellan värderingstidpunkt och tillträde som ett problem.

"Värderingen sker alltid vid ett givet tillfälle, annars skulle processen hela tiden starta om utan avslut där både köpare och säljare vill omvärdera."

"Brist på bostadsrätter"

Oppositionsborgarrådet Karin Wanngård (S) är å andra sidan fortsatt kritisk till försäljningarna och ombildningarna av de kommunala bolagens hyresrätter. Hon menar att hyresrätterna reas ut och tycker heller inte att Wedins argument om en hög andel hyresrätter i Hässelby gård motiverar ombildningen eller löser några problem kring fattigdom eller andra sociala problem

– Bygg i så fall bostadsrätter i Hässelby gård. Vi har brist på hyresrätter och behöver fler av dem. Att sälja husen är en dålig affär. Det här är nya hus och att sälja dem för att finansiera nya byggen är som att sälja din nya bil för att köpa en annan ny. Du förlorar på det, säger Karin Wanngård till Mitt i.

https://www.mitti.se/nyheter/miljonklipp-nar-hyrestagare-i-vallingby-saljer-vidare-lagenheter/repuhz!LgTUYRzCNsPSJhQ22sVVA/