950 Järfällaelever provar vintersport i Bruket

Se upp i backen! Under två veckors tid får 950 tioåringar från Järfälla ge sig ut i Brukets skidbacke för alpint, längdåkning – och löpskytte.

  • Publicerad 12:21, 21 feb 2017

För fjärde året i rad bjöds Järfällas fjärdeklassare in för att testa på olika vintersporter vid Bruket, som en del av skidförbundets Alla på snö.

När vi hälsar på är elever från Sandvikskolan och Vattmyraskolan på plats för att testa alpint, längdåkning och löpskytte – som skidskytte fast utan skidor.

Sandvikseleverna Elisa Zettergren Orellana och Linus Widén Määttä har precis fått testa på utförsåkning för första gången.

– Jag tycker att jag åker ner jättebra nu, säger Elisa, som kört i ungefär två timmar.

"Jag skulle vilja åka högst upp från toppen", säger fjärdeklassaren Elisa Zetterlund Orellana som testade utförsåkning för första gången i Bruket. Foto: Mikael Andersson

"Slog mitt rekord"

Barnen är under dagen indelade i grupper och flyttar runt på de olika stationerna. Några testar längdskidåkning, några går en tipspromenad om allemansrätten och några prövar på löpskytte.

Och så alpint förstås.

– Vi har fått öva på att åka ned på skidor och det har gått rätt så bra. Och så fick vi köra en tävling där vi åkte på bara en skida. Jag slog mitt rekord i backen precis, jag kom rätt så högt upp, berättar Elisa och pekar en bit upp i backen.

Kommer du våga åka från toppen?

– Jag tror jag vågar men jag måste nog bli lite bättre på att åka först. Men jag har lärt mig själv att svänga lite grann.

Klasskompisen Linus Widén Määttä testar också på skidor för första gången.

– Det blir lättare och lättare varje åk. I början var det ganska jobbigt. Men mest är det roligt att hänga med kompisarna här i backen och känna att man vågar åka, säger han.

Elisa Zetterlund Orellana och Linus Widén Määttä testade skidor för första gången – och gör det gärna igen. Foto: Mikael Andersson

Många testar för första gången

I Järfälla är det fjärde året som aktiviteterna körs i Bruket för alla fjärdeklassare i kommunen. Här kallas det också för Bruketlyftet – för att lyfta fram att det finns en skidbacke i kommunen.

– Majoriteten av de barn vi har här i Järfälla har aldrig varit på skidor innan de kommer hit i fyran, säger Annica Dahlborn, samordnare för Idrottslyftet i Järfälla.

Det gäller även de flesta av idrottsläraren Ingela Fredrikssons elever på Vattmyraskolan.

– De är så laddade! De vet om att det ska hända när de går i fyran, så redan förra året började de fråga när det är deras tur, säger hon.

950 fjärdeklassare I Järfälla får lära sig åka skidor under Alla på snö. Foto: Mikael Andersson

Alla på snö

För fjärde året i rad körs Alla på snö vid Bruket, ett samarbete mellan Svenska skidförbundet och Idrottslyftet, som startades av Riksidrottförbundet för att få fler barn att idrotta.

Under Alla på snö är Järfälla skidklubb, Järfälla alpina och Järfälla löpskytteklubb med. Ledare för dagen är elever på Realgymnasiet i Nackas natur- och äventyrslinje och Järfälla gymnasiums barn- och fritidsprogram.
 

Visa merVisa mindre