Hyresrätterna i Sätra kan bli fler. Stockholmshem ansöker nu om mark för att bygga 95 nya lägenheter längs utsidan av Eksätravägen i närheten av Bogsätravägen. I området finns sedan tidigare dels miljonprogramslägenheter innanför Eksätravägen, dels nybyggda punkthus utanför.

Påverkar framkomlighet

Platsen där de vill bygga är i dag en brant sluttning samt parkeringsmark. Där finns även en gångtunnel och gångvägar och trappor för att gå mellan bostäderna på Eksätravägen och parkstråket nedanför samt till Bogsätravägen.

Stockholmshems plan är att bygga fem nya punkthus med hyreslägenheter i området. Men för att kunna göra det krävs förändringar i områdets gångvägnät. Ett av de tänkta husen är nämligen placerat framför den gångtunnel som boende i området använder sig av för att ta sig till Sätradalsparken.

Färre parkeringar

Annat att ta hänsyn till vid bygget är att två befintliga fastigheter, Hjälmsätra 3 och 5, är gulklassade och anses ha ett kulturhistoriskt värde.

Att använda parkeringsmarken för husbygget är dock inget problem, enligt Stockholmshem, eftersom parkeringen inte används i så stor utsträckning.

I dag är sex av tio lägenheter i Sätra hyresrätter. De allra flesta är treor. I Sätra pågår även flera andra bostadsprojekt. Bland annat i samband med ombyggnaden av Sätra centrum.

Beslut om markanvisningarna tas i exploateringsnämnden idag den 27 maj.