Foto: Mostphotos

95-årig kvinna utsatt för bedragare

En 95-årig kvinna från Spånga blev lurad på 16 000 kronor. Två män låtsades inspektera hennes element och krävde sedan betalt.

  • Publicerad 11:46, 17 jun 2016

En dag ringde telefonen hos en 95-årig kvinna i Spånga. En man sa att han ringde från Elverket och att han behövde komma hem till henne för att kontrollera hennes element.

En stund senare ringde det på dörren och utanför stod två män. Kvinnan släppte in dem och männen gick runt en stund och låtsades inspektera elementen. Därefter ville de ha betalt för det påstådda arbetet.

– Kvinnan hade inga pengar hemma, men männen övertalade henne att ge ifrån sig sitt bankkort och sin kod och lovade att komma tillbaka, säger Jan Olsson, förundersökningsledare vid Nationellt bedrägericenter.

Det gjorde de aldrig. I stället tog de totalt ut 16 000 kronor från tre olika bankomater i Spånga och Bromma från kvinnans konto.

Enligt Jan Olsson är bedrägeriet ett typiskt fall av åldringsbrott.

– De här individerna har satt i system att lura äldre människor. Vi har sett flera liknande fall den senaste tiden, säger han.

Hans tips är att aldrig släppa in någon om man inte är helt säker på vem det är man släpper in.

– Om någon ringer och hävdar att de är från exempelvis fastighetsvärden är det bra att efteråt ringa sin fastighetsvärd för att kontrollera att det stämmer. Och hantverkare ska visa legitimation, helst från det företag de arbetar för, säger han.

Övervakningsfilmen från en av bankomaterna har publicerats på Aftonbladet. Det har lett till att polisen fått tips om vilka gärningsmännen kan vara.

– Jag kan ännu inte säga om det är tillräckligt för att identifiera gärningsmännen. Men när vi går ut med bilder på misstänkta gärningsmän i medierna klarar vi upp mellan 50 och 70 procent av fallen. Allmänheten är för jäkla duktig på att identifiera gärningsmän. säger Jörgen Olsson.