Majken Tyche och Elvira Walter står redo att åka snowboard vid Brukets skidbacke. Foto: Richard Ekman

900 fjärdeklassare på snö i Brukets skidbacke

På Bruket i Järfälla pågår projektet Alla på snö för fullt. Totalt ska cirka 900 fjärdeklassare från kommunens skolor komma hit och idrotta i backen. Syftet är att öka kunskapen om vintersporter bland barnen. – Springskyttet var roligast, säger Majken Tyche, 10 år.

  • Publicerad 19:49, 19 feb 2019

Redan när man närmar sig Brukets skidbacke hör man det exalterade sorl som är så karaktäristiskt för skolklasser som är på utflykt. Runt hundra fjärdeklassare från Skälby skola har delat upp sig på fyra olika stationer; en för alpin skidåkning, en för snowboardåkning, en för längskidor och en för springskytte.

Men någon utflykt är det egentligen inte tal om här. Det är projektet Alla på snö som är igång. Det är en undervisningsdag i vintersport, arrangerad i samverkan mellan kommunen, skidförbundet och de lokala skidföreningarna.

Många pjäxor blir det när cirka hundra fjärdeklassare om dagen ska åka utförs.

Vid skidbackens fot står Majken Tyche och Elvira Walter, båda tio år, och prövar ut varsin snowboard. Den sista anhalten för dagen.

– Roligast var springskyttet. Jag sköt fullt flera gånger, säger Majken.

– Men snowboard ska bli kul. Många har sagt att det varit det roligaste, säger Elvira.

Första gången för många

De har båda åkt skidor utförs och på längd tidigare, men springskytte – som skidskytte utan skidor – var nytt för dem båda.

– Det är kul att man får en chans att testa något nytt. Många här har aldrig åkt skidor eller snowboard tidigare heller, säger Majken Tyche.

Vid korvgrillen står Mona Nordström och delar ut varmkorv. Hon är lärare på Skälbyskolan och har varit med på alla upplagor av Alla på snö utom den första. Hon håller med Majken och Elvira om att det faktum att många elever får pröva på något nytt är projektets styrka.

– Jag körde handuppräckning tidigare och det var kanske en eller två i varje klass som hade testat att åka snowboard. Så det är helt nytt det här för många av dem, säger hon.

Enligt Mona Nordström, lärare på Skälbyskolan, är Alla på snö-dagarna ett bra tillfälle att visa eleverna att det finns en skidbacke så pass nära, i egna kommunen.

Alpina skidresor är dyra, både för många barnfamiljer och för skolor, så för många av eleverna är en sån här dag enda sättet, menar Mona Nordström.

– Vad hade en sån här dag kostat för oss att fixa? Det ryms inte i vår budget, så det här är en fantastisk chans, säger hon.

Men fyller snödagarna sitt syfte? Det vill säga att sprida kunskap om och intresse för vintersporter bland barnen. Ja, det tycker i alla fall Kristina Walldén, kassör på Järfälla skidklubb, som står vid stationen för längdskidåkning och uppmuntrar barnen i spåren.

– De här dagarna lockar ju barnen in i de här sporterna, säger hon.

– Vi har fått så många nya medlemmar att vi till och med kunnat starta en barn- och ungdomssektion.

”Målet är att inte ramla”

Vid slalombacken står Majken och Elvira nu redo med varsin snowboard. Målsättningarna är tydliga.

– Mitt mål är att inte bara åka rakt fram hela vägen, utan försöka svänga lite, säger Majken Tyche.

– Jag vill kunna åka ner för hela den här backen utan att ramla, säger Elvira Walter.

Majken Tyche har till slut fått på sig sin snowboard.

Elvira Walters målsättning med snowboardåkningen är att ta sig nedför backen utan att ramla.