Akutsjukhusen får nu extra pengar efter den extremt tuffa sommaren. Foto: Stefan Källstigen

90 miljoner till akuten för extremvädret

Värmen har gjort sommaren extra tuff på akutmottagningarna. Sjukhusen får nu mer pengar för att klara de extra kostnaderna.

  • Publicerad 11:58, 21 aug 2018

Det har varit en lång het sommar vid sjukhusens akutmottagningar. Svårigheter att bemanna med framför allt sjuksköterskor har gjort arbetsbördan tung, som för Danderyds sjukhus har lett till en anmälan till Arbetsmiljöinspektionen, vilket DN har rapporterat om.

Det har också lett till långa köer på akutmottagningarna, vilket förvärrats av att många vårdplatser hållits stängda i sommar då det inte funnits tillräckligt med personal.

Nu tillför landstinget 90 miljoner kronor extra till akutsjukhusen för att ”stärka sjukhusens förmåga att hantera konsekvenserna” av den extremt varma sommaren, skriver allianspolitikerna i ett pressmeddelande.

Dels har sjukhusens kylanläggningar inte kunnat hantera extremvärmen, och dels har fler patienter sökt sig till akuten med besvär som orsakats av värmen.

Det har också varit så, skriver de, att de lättare fallen nu tas omhand av närakuterna, och kvar blir de mer vårdkrävande, vilket lett till en oacceptabelt hög arbetsbelastning.

Redan innan sommaren fick akutsjukhusen 180 miljoner kronor extra för åtgärder inför sommaren. Men samtidigt dras de med budgetunderskott och sparkrav.Totalt ska de spara in 365 miljoner kronor under året.

Danderyds sjukhus ligger nu 61, 6 miljoner kronor back, Karolinska 49 miljoner och på Södersjukhuset är underskottet 6,6 miljoner, enligt landstingets månadsrapport för maj.

Då blir det budgethålen som extrapengarna täpper till?

– Nej, sjukhusen ska fortsätta omställningen men får nu resurser för insatser som förbättrar för personalen och som därmed kan korta väntetiderna, säger Rasmus Jonlund, presschef hos Liberalerna.

Med omställning menar han att sjukhusens uppdrag förändras, där vård som inte behöver akutsjukhusens resurser flyttas ut till närakuter och vårdcentraler. Därför får de mindre pengar.

– Omställningen är förstås inte okomplicerad och därför har vi särskilda omställningsavtal för sjukhusen. Vi står också beredda att tillföra resurser om situationen så kräver, vilket var fallet nu, säger Jonlund.

Beslut om extrapengarna tas i hälso- och sjukvårdsnämnden i september. Då ska det också vara klart hur pengarna fördelas mellan sjukhusen.