– Min hälsa började bli dålig så jag orkade inte städa själv längre, säger Karin Kimby.

Hon var tidigare beviljad golvstädning i 30 minuter två gånger i månaden, men bad att få pausa den på grund av pandemin.

– Det kändes osäkert att få in folk här, jag visste ju inte om de var vaccinerade.

Efter en sjukhusvistelse på grund av kärlkramp i somras kände sig Karin Kimby ytterligare försvagad, samtidigt som hon själv var fullvaccinerad, och hon hörde av sig för att återfå sin städhjälp.

– Jag trodde att jag bara behövde be dem komma igen, men nej sa de, du får göra en ny ansökan.

Avslag i juli

Karin ansökte på nytt, och nöjde sig nu med städhjälp i 30 minuter en gång per månad. Men i slutet av juli kom beskedet: Avslag.

Vård- och omsorgsnämnden ansåg att Karin inte hade ”behov av hemtjänst för att tillförsäkras en skälig levnadsnivå”. Som skäl angav nämnden att Karin kunde städa själv, för det hade hon ju gjort under perioden då hon frivilligt avstått hemtjänst.

Städade stödd på käpp

Att det tagit Karin cirka fyra timmar att städa golvet i tvårummaren på 68 kvadratmeter, och att hon tvingades stötta sig på käpp och på möbler för att kunna genomföra det, spelade ingen roll.

Karin hörde av sig igen till kommunen och förklarade att hon blivit sämre och inte längre hade ork nog att städa. Men beskedet var detsamma, med tillägget att ”du får överklaga till förvaltningsrätten”.

Det gjorde Karin. Och där blev utfallet ett annat.

Även om hon har klarat att utföra städningen på egen hand så har det varit ansträngande, tagit flera timmar, och krävt stöd av möbler eller käpp, konstaterar förvaltningsrätten, och gjorde bedömningen att det ”inte kan anses motsvara skälig levnadsnivå att utföra golvstädning på egen hand under dessa omständigheter”.

En månad utan hjälp

När Mitt i besöker Karin hemma i lägenheten i Tureberg har det gått nästan en månad sedan förvaltningsrätten biföll hennes överklagande, men ingen från hemtjänsten har ännu hört av sig.

Karin ringer kommunen och efter 27 långsamma minuters väntan vid köksbordet kommer hon fram – för att få det automatiserade beskedet att hennes handläggare ”är på sammanträde” och är åter om tre veckor.

Till slut lyckas hon nå en annan biståndshandläggare, som lovar att någon ska återkomma inom 24 timmar.