BEDRÄGERIER. Just nu ser polisen anmälningar där gärningspersonen ringer och utger sig för att komma från bankens säkerhetsavdelning. Foto: Mostphotos

90-årig kvinna i Väsby lurad på en halv miljon

En kvinna i 90-årsåldern från Upplands Väsby blev avlurad sitt kontokort och smycken till ett värde av en halv miljon. Polisen varnar nu för de allt fräckare bedrägerier som drabbar främst äldre.

  • Publicerad 09:39, 7 jun 2021

Bedragare anpassar sig till det som sker i samhället och är väldigt duktiga på att inge förtroende.

Bedrägeribrott mot äldre sker på flera olika sätt. Just nu ser polisen anmälningar där gärningspersonen ringer och utger sig för att komma från bankens säkerhetsavdelning. Till bostaden kommer sedan en person och hämtar upp kortet med tillhörande kod, skriver polisen på sin hemsida.

– Bedragare anpassar sig till det som sker i samhället och är väldigt duktiga på att inge förtroende. De använder sig av flera olika sätt för att komma in till äldre personer men om du är lite mer besvärlig och jobbig kan du försvåra ordentligt för personen som försöker lura dig, säger Fanny Göthberg vid bedrägerisektionen för polisen i region Stockholm.

Sedan en tid har polisen märkt att äldre personer övertalas att lämna ifrån sig både kontokort, kontanter och smycken. Polisen är medveten om att sätten bedragarna använder sig av varierar, så om ett tag kan det vara andra metoder som används för att ta sig in och lura de äldre personerna.

90-årig kvinna från Väsby

Anmälningarna om att personer ringt till äldre och berättat att de varit utsatta för ett bedrägeriförsök finns från hela länet. För två veckor sedan var det bland annat en kvinna i 90-årsåldern som bor i Upplands Väsby kommun som blev avlurad sitt kontokort och smycken till ett värde av 500 000 kronor.

Under samma period blev en kvinna i 90-årsåldern från Hägersten lurad på sitt kontokort med tillhörande kod. En okänd person har sedan tagit ut 15 000 kronor från hennes konto.

Svåra brott att utreda

Enligt polisen är bedrägerier mot äldre är prioriterade brott, men det kan utredningsmässigt vara svårt att bevisa vem eller vilka som lurat brottsoffret. Övervakningsfilmer och elektroniska spår vid överföringar via nätet kan vara till hjälp i utredningarna.

Så här gör bedragarna

Vishing (voice phising – falska telefonsamtal) Innebär att flera gärningspersoner begår bedrägerier genom att kontakta – i huvudsak äldre personer – och utge sig för att ringa från deras bank, polisen eller annan myndighet.

Fysisk vishing – är som ovan ett telefonsamtal där man genom social manipulation förmår den uppringde att under telefonsamtalet utge sin pinkod och därefter ”överlämna bankkort” till en gärningsperson som åker hem till brottsoffret.

Bedragare utger sig för att vara hantverkare eller fastighetsskötare som ska kontrollera något i bostaden. Inne i bostaden stjäl personen eller en medgärningsperson brottsoffrets värdesaker.

Bedragare låtsas att de vill lämna ett meddelande till någon av dina grannar som inte är hemma. När brottsoffret hämtar t ex en penna tar personen, eller en medgärningsperson, sig in i bostaden och stjäl värdesaker.

Källa: Polisen

Visa merVisa mindre