
5 800 kronor är långt ifrån vad många tvingas betala för en lägenhet. Foto: Mostphotos
9 av 10 som bor i andra hand betalar ockerhyra
I Stockholm beräknas att över 90 procent av bostäderna i andra hand hyrs ut till överhyror, och i snitt tar uthyraren ut mer än det dubbla av grundhyran. Ett rimligt påslag ligger – enligt hyresnämnden – på mellan 5 och 15 procent och många har rätt till ersättning, utan att veta om det.
- Nyheter
- Publicerad 05:00, 22 dec 2018
Hyrorna på andrahandsmarknaden i Stockholm är – föga förvånande – högst i hela landet.
Att gå med vinst på att hyra ut i andra hand har blivit mer regel än undantag, men är inte juridiskt okej. Något som få har koll på.
Ockerhyror i majoritet
Så många andrahandsbostäder beräknas vara uthyrda ut till överhyror.
Enligt praxis i hyresnämnden – som prövar tvister mellan hyresgäster och hyresvärdar – är ett skäligt påslag mellan 5 och 15 procent i en andrahandshyra.
Detta ska vara för kostnader som är bundna till bostaden, till exempel parkering eller bredband. I de högre påslagen ingår oftast möbler och slitaget för dessa.
Tar ut dubbel hyra
Men i oktober i år gjorde Boverket på uppdrag av regeringen den första kartläggningen någonsin av andrahandsmarknaden i Sverige.
Och hyresvärdarna tar ut betydligt mer än de 5 till 15 procent som de har rätt till.
I snitt tar hyresvärdarna på Storstockholms andrahandsmarknad ut mer än dubbelt så mycket jämfört med snitthyran på förstahandsmarknaden i området.
De orimliga hyrorna i Stockholm
Så ligger hyrorna i andra hand jämfört med förstahandshyrorna.
Källa: KTH/hyresnämnden/Boverket.
Det går inte att fastställa, men är beräknat att en bit över 90 procent av bostäderna i Stockholms innerstad hyrs ut till ockerhyra. I förorten tros siffran vara 70 procent.
I länet har Vallentuna det högsta påslaget på grundhyran när det gäller hyresrätter som hyrs ut i andra hand . För bostadsrätter är påslaget högst i Danderyd.