Branden startade utomhus, troligen av glödande aska som av misstag hamnade på en vedhög utanför den heltimrade villan och fattade eld.

– Jag sprang in för att hämta min väska. På 10 minuter var hela köksväggen i brand och hallen var rökfylld. Jag fick krypa ut ur huset och fick skador på händerna, säger Inger.

Sjukhuset förlitar sig på anhöriga

Invändigt brann allting ner och Inger hamnade på Södersjukhuset.

Men det var det som hände efter det som fått Inger och hennes son Ronny att bittra till.

– De skickade bara hem henne utan att hon hade någonstans att bo, säger Ronny.

Enligt Södersjukhusets chefsläkare Sven Klaesson ska vårdpersonalen säkerställa att patienten har tillgång till sitt boende.

– Anhöriga ska informeras om det behövs. Om en patient eller anhöriga bedöms klara situationen själva så kontaktas inte andra myndigheter, säger Sven Klaesson.

Det är också vad som har hänt enligt Ingers journaler. Hon blev utskriven till "hemmet" och som förklaring står det att hon har "en son som hon har bra kontakt till där hon ska bo tills vidare".

– Efter sjukhuset fick jag bo hos min son och därefter hos mitt barnbarn. Nu bor jag i en byggbarack på tomten, som mina barnbarn ordnade, säger Inger.

Riktar kritik mot kommunen

Den tragiska händelsen påverkade Ingers psykiska hälsa och i praktiken blev hon hemlös. Då vände hon sig till kommunen för att få hjälp.

– De sa att de inte kunde hjälpa mig med någonting, förutom att kolla efter boende i en annan kommun. Jag som 88-åring i en lägenhet i en annan kommun hade inte gått, säger Inger.

Inger och hennes son Ronny riktar nu hård kritik mot hur Tyresö kommun. De tycker att kommunen borde ha erbjudit en tillfällig bostad.

Inget "tak-över-huvudet-garanti" i Tyresö

Men enligt Eva Norgren, verksamhetschef på myndigheten för äldre och funktionsnedsättning i Tyresö kommun, har allting gått rätt till. Ansvaret för att ordna med bostad ligger på medborgarna själva.

– Vi har ingen ”tak-över-huvudet”-garanti i Tyresö, säger Eva Norgren.

Däremot kan man få hjälp med boende om man har ett stort och omfattande omvårdnadsbehov. Kommunen erbjuder också hjälp med att leta bostad.

– Om medborgaren inte har medel till att lösa sin boendesituation, till exempel genom sitt försäkringsbolag eller egna tillgångar, så kan personen ansöka om hjälp för att få medel till att till exempel kunna ta in på hotell, säger Eva Norgren.

I Ingers fall gick försäkringsbolaget in och nu bor hon i en barack intill resterna av sitt gamla hem.