Margaretha Landgrens seger i hovrätten innebär att hon inte är betalningsskyldig för två års måltidsabonnemang till Attendo. Foto: Privat/Mostphotos

86-åring vann i hovrätten mot vårdjätte

En 86-årig kvinna på seniorboendet Björnbo stämde Attendo för boendets modell med måltidsabonnemang. Nu har hon vunnit mot vårdjätten i hovrätten.

  • Publicerad 11:24, 26 feb 2021

För över två år sedan stämde Margaretha Landgren, hyresgäst på seniorboendet Björnbo vårdjätten Attendo för det det måltidsabonnemang man måste betala om man bor på Björnbo.

Frågan som skulle avgöras var om måltidsabonnemanget kunde sägas vara en del av hyran eller inte. 2018 ändrade nämligen Cisterna, som förvaltar Björnbo och är hyresvärd, modellen för måltidsabonnemanget. Hyresgästerna skulle nu betala abonnemanget direkt till Attendo som lagar maten och inte, som tidigare till hyresvärden Cisterna.

Måltidsabonnemanget separeras på så vis från hyran. Margaretha Landgren ansåg att hon inte hade något avtal med Attendo och satte därför igång rättsprocessen.

– Jag har inte skrivit under någonting med dem, säger hon.

Margaretha Landgren vann i tingsrätten våren 2019. I den domen konstateras att hyresgästerna på Björnbo får en sämre rättsställning, eftersom de själva inte har möjlighet att påverka villkoren i abonnemanget. När hyran och måltidsabonnemanget separeras kan det dessutom innebära att en hyresgäst som har låg pension och är berättigad bostadstillägg blir av med bidraget när hyran ser ut att sänkas – trots att de i själva verket har samma kostnader som tidigare. 

Attendo överklagade tingsrättens dom till hovrätten. I förra veckan kom hovrättens avgörande. De dömde på tingsrättens linje.

– Det här är en seger för den lilla människan för en gång skull. Man får inte ge sig mot de stora bjässarna, säger Margaretha Landgren.

Domen innebär att Attendo får stå för rättegångskostnaderna i tvisten, både i tingsrätten och hovrätten. Sammanlagt drygt 280.000 kronor.

Margareta Landgren lyfter fram att hon vågar driva processen då hon haft rättsskydd, som bär eventuella rättegångskostnader i sin hemförsäkring.

Attendo har nu tre veckor på sig att överklaga hovrättens dom. Domen gäller enbart Margaretha Landgren.