Planerna för den gamla Coop-tomten i Brunna börjar nu realiseras allt mer. Den 16 juni tog samhällsbyggnadsutskottet beslut om att skicka ut detaljplaneförslaget för området på granskning.

https://www.mitti.se/nyheter/hemkop-narmar-sig-ett-intag-i-upplands-bro/reptjs!KPPLzlqMANuOGZkNrW6abA/

På fastigheten som har beteckningen Viby 19:3 planeras det för 850 nya bostäder. Här ska det bli både lägenheter, kedjehus och radhus. Därutöver kommer det även byggas skola, förskola och service.

https://www.mitti.se/nyheter/engelska-skolan-kommer-allt-narmare-upplands-bro/lmtcB!8298215/

Mitt i har tidigare berättat att friskolejätten Engelska skolan och Axfoods daglivarukedja Hemköp är några av aktörerna som är på gång att etablera sig i området.

Hösten 2020 var detaljplanen ute på samråd. Då fick allmänheten och allehanda remissinstanser tycka till om förslaget. Nu har kommunen bearbetat detaljplanen utifrån de synpunkter man fick in. Kommunen skriver:

"Flera av yttrandena under samrådet handlade om buller, trafiksituationen i området, hushöjder och framkomligheten för större fordon.”

https://www.mitti.se/nyheter/sa-vill-kommunen-utveckla-gamla-coop-omradet-i-brunna/lmtiv!9032355/

Några av de förändringar som Upplands-Bro gjort efter samrådet är bland annat att den högsta tillåtna hushöjden har sänkts. Nu möjliggör förslaget också en högre andel småhus och lägre andel flerbostadshus.

Den planerade förskolan i området har även fått en ny placering. Man har flyttade den från Effektvägen och istället valt att planera in den i en egen byggnad längre in i samma tilltänkta kvarter.

https://www.mitti.se/nyheter/coop-tomten-kan-bli-ny-stadsdel/lmojz!323753/

En gata som planerats för motorfordon har istället ersatts med en gång- och cykelbana. Vidare skriver kommunen: "Planbestämmelser i förslaget har preciserats sedan samrådet, efter fördjupade utredningar. Planområdet har utökats till att även omfatta Effektvägens ombyggnad."