Villamarknaden på Lidingö är stabilare. Men för få hus byter ägare, tycker mäklare. Foto: Mostphotos

85 villor på Lidingö har bytt ägare under hösten

Trots enstaka dyra objekt på ön har villapriserna sjunkit en smula på ön enligt den senaste statistiken. Många är dock sugna på att köpa villa på Lidingö. – Jag får mail dagligen från folk som letar hus, säger mäklaren Tina Stening.

  • Publicerad 05:00, 11 nov 2019

Enligt de senaste siffrorna från Mäklarstatistik har 85 villor på Lidingö bytt ägare den senaste tre månaderna. Det senaste året är motsvarande siffra 244.

Det är för stillastående tycker fastighetsmäklaren Tina Stening på Svensk Fastighetsförmedling.

Tina Stening säljer ofta hus till 80- och 90-talister. Som köpare är de pålästa och vetgiriga, enligt henne.

– Jag får mail dagligen från folk som letar hus på Lidingö, säger hon.

Det handlar ofta om 80- och 90-talister som bor på Östermalm och vill flytta till hus. Fortfarande råder en inlåsningseffekt på bostadsmarknaden, tycker Tina Stening.

…det är helt enkelt för dyrt för dem att flytta…

– Det är väldigt många äldre som sitter på stora villor, det är helt enkelt för dyrt för dem att flytta. Någon form av ekonomisk lättnad för de som bott i hus länge skulle skapa mer ruljans på husmarknaden, det vore önskvärt, säger hon.

Säljarna mer realistiska

Vad gäller villapriserna på ön går det försiktigt uppåt. På ett år har priserna ökat med 0,6 procent, sett till de senaste månaderna har det dock backat med 1,5 procent.

Marknaden är dock mer balanserad nu än för ett år sedan, enligt Tina Stening.

– Det känns som att köpare och säljare börjar hitta varann. Det är lite mer balans och säljare har realistiska förväntningar, säger hon.