84 nya lägenheter byggs för studenter

Nu startar bygget av 84 nya studentbostäder vid Norra stationsgatan. Det är ett av få nybyggen för studenter – trots att 80 000 slåss om 12 000 lägenheter.

  • Publicerad 11:04, 5 mar 2012

Det är Stockholms studentbostäders mest populära hus på Norra stationsgatan som nu byggs ut. Två nya tillbyggnader ger 84 nya studentbostäder när husen står klara hösten 2013.

Men det är långt ifrån tillräckligt, enligt Lina Glans, ordförande för Stockholms studentkårers centralorganisation (SSCO).

– Idunprojektet visar att det går att bygga, men 84 lägenheter är på tok för lite. Bostadsbristen är extrem, säger hon.

Förra året färdigställdes bara 63 studentlägenheter i Stockholm och inte ett enda bygge påbörjades, enligt en rapport från SSCO.

Enligt Stockholms studentbostäder är det helt enkelt inte tillräckligt lönsamt. Risken är stor att det till och med blir förlustaffärer, enligt vd:n Chris Österlund.

– Det var väldigt nära att vi fick blåsa av det här bygget. Det är egentligen för dyrt. Få aktörer är intresserade av att bygga studentbostäder vilket gör prisläget väldigt högt, säger hon.

För att stimulera nybyggen har markhyran för dem som vill satsa på studentbostäder halverats. Enligt Stadsbyggnadsborgarrådet Regina Kevius (M) ser man även över möjligheten att bygga om kommunala fastigheter.

– Det kommer att byggas 4 400 studentlägenheter i staden innan mandatperioden är över. Men kranskommunerna måste också ta sitt ansvar, säger hon.

Många studenter får hanka sig fram med andrahandskontrakt och höga hyror.

– Bostadsbristen riskerar att hota hela Stockholms utveckling. Det finns många studenter som funderar på att flytta härifrån eller väljer bort Stockholm på grund av bostadssituationen, säger Lina Glans.