En svart vecka för Stockholms butiker. Foto: Mostphotos

83 butiker i Stockholm i farozonen när flera kedjor krisar

Klädkedjorna Flash och Dea Axelsson försattes i konkurs på tisdagen. Och flera andra stora kedjor skakar betänkligt just nu, bland dem Brothers, Polarn O Pyret, Accent, Rizzo och Morris.

  • Publicerad 11:36, 24 mar 2020

På tisdagen försattes Flash och Dea Axelsson i konkurs, med sammanlagt 26 butiker i Stockholms län. 500 hel- och deltidsanställda berörs, enligt tidningen Market.

Accent, Rizzo och Morris ägarbolag VRG retail ansökte om konkurs på måndagen men bad på tisdagen tingsrätten att avvakta eftersom man kan ha hittat en lösning. Mer information ska komma under dagen.

Räddningsförsök

Brothers, Department and stores och Polarn O Pyrets ägarbolag ansökte på måndagen om rekonstruktion för de tre dotterbolagen. Anledningen: brist på pengar i coronakrisen.

Tillsammans har de här kedjorna 83 butiker i Stockholms län och tusentals anställda.

Sko- och klädbutikerna brottades redan innan med dålig lönsamhet, mycket på grund av näthandeln. Med coronakrisen har många butiker fått se större delen av kunderna försvinna och investerare dra öronen åt sig.

Hittills i år har 111 företag gått i konkurs i Stockholms län. Det är i nivå med förra året men något över antalet konkurser vid samma tid 2018.