Kanske såg du dem i förra veckan? Poliserna som vinkade in bilister som inte hade hållit hastigheten i närheten av förskolor och skolor i stan.

Det var nationell trafikvecka i hela landet, med fokus på hastighetsbegränsningar.

På Kungsholmen gjorde polisen vid några tillfällen kontroller på Rålambsvägen, Hantverkargatan, Nordenflychtsvägen och Gjörwellsgatan.

82 bilister fick böter efter att ha kört för for.

– Det är aldrig roligt att bötfälla människor, och det är klart att en del blir upprörda. Många är stressade föräldrar på väg till jobbet. Samtidigt måste jag säga att de flesta tar det bra, säger Oskar Nyström, gruppchef vid insatsen.

– Jag vill helst att folk ska förstå varför vi gör det vi gör, att de inte ska åka iväg och tycka att vi har jäklats. Jag brukar peka på den skola eller förskola som ligger i närheten och berätta att många barn rör sig i området. Skulle olyckan vara framme är det stor skillnad att köra på någon i 30 kilometer i timmen jämfört med 45.

Mobil vid körning

Förutom hastighetsöverträdelser var det några som under veckan körde mot rött (indraget körkort) eller i bussfil (bot tusen kronor.) Inte heller var det alltid så att bilen som vinglade hade en berusad förare bakom ratten, mobiltelefonen kan också vara bov i dramat.

– Många passar dessvärre på att kolla mobilen på vägar med låg hastighet. Jag tror att betydligt fler olyckor än vi vet om orsakas av att föraren sitter med mobilen i handen.

Oskar Nytröm berättar att vissa som stoppas frågar om polisen inte har något bättre för sig. Gripa våldtäktsmän till exempel.

– Jag brukar säga att vi självklart ska göra det också, men trafikarbetet är också viktigt. Håller man hastigheten räddar man människoliv.

Sammanlagt utfärdades 237 böter för hastighets-överträdelse och 106 övriga böter i trafikmiljön i lokalpolisområde Norrmalm, där Norrmalm, Kungsholmen Östermalm och Lidingö ingår.

För hastighetsöverträdelser har polisen en marginal på tre km/h, vilket innebär att förar-en ofta har kört något fortare än vad som anges.