Drygt 800 resenärer satt fast på ett pendeltåg i två timmar i Jordbro i morse. Foto: Läsarbild Most photos/Björn Eriksson.

800 resenärer evakuerades från pendeltåg

En nerriven kontaktledning orsakade kaos i pendeltågsrafiken i morse mellan Skogås och Västerhaninge. Drygt 800 resenärer satt fast på ett pendeltåg i två timmar innan polisen kunde hjälpa till att evakuera dem. Räkna med förseningar nu när trafiken kommer i gång igen.

  • Publicerad 11:29, 9 sep 2019

Uppdaterad. Strax före 11:30 beräknas pendeltågstrafiken komma i gång igen mellan Skogås och Västerhaninge, med förseningar.

Då har trafiken däremellan stått stilla sedan 07:15 i morse.

Flera hundra resenärer evakuerades från SL-tåg i Jordbro.

Stoppet orsakades av ett godståg som rev ner en kontaktledning. När ledningen revs ner blev ett pendeltåg ståendes 500 meter från Jordbro station.

– Folk blev sittande i två timmar på tåget innan det kunde evakueras, säger Claes Keisu på SL:s presstjänst.

Farligt ta sig ut själv

Både polis och räddningstjänst var på plats vid evakueringen. Polisen skriver på sin hemsida att de uppskattar att cirka 800 personer fick evakueras.

Det är fullständigt livsfarligt. Det är 16 000 volt i en kontaktledning.

Claes Keisu

– Vi är så klart väldigt ledsna för att de blev sittandes så länge på tåget. Men vi måste följa vissa rutiner för att garantera säkerheten vid en sådan här händelse. Några personer hade öppnat en dörr och klivit ut på eget bevåg. Det är fullständigt livsfarligt. Det är 16 000 volt i en kontaktledning, så det behövdes personal för att bryta strömmen, säger Claes Keisu.

Strax före 11:30-tiden beräknas tågtrafiken vara i gång igen i båda riktningarna mellan Skogås och Västerhaninge.

– Men det kommer vara en del förseningar och störningar i efterverkningarna, säger Claes Keisu.

Fredrika Olsson var en av resenärerna som evakuerades. Så här skrev hon i en tråd i en lokal facebookgrupp: ”Satt på tåget som sedan evakuerades. Blev sedan taxi till Gullmarsplan, annars hade jag nog aldrig kommit till jobbet . Det borde ha funnits bussar i Jordbro som väntade på oss men så var inte fallet.”

SL ska dock ha fått i gång en del ersättningsbussar under morgonen.