Foto: Ulrika Lind

80 nya lamm väntas i år

Längtan har varit lång men äntligen är det lamningstid på Överjärva gård. Hittills har över 30 av förväntade 80 lammungar fötts. I förra veckan fick tackan Lollo ett tvillingpar som Mitt i:s läsare ska få döpa.

  • Publicerad 16:11, 17 mar 2014

Solens strålar och ljumma vindar dansar över Järvafältet när Lokaltidningen Mitt i traditionsenligt besöker Överjärva gård.

Våren är på frammarsch – precis som årets lamm.

– Vi har fått över 30 lamm, men den riktiga ruschen har inte kommit än, säger fåraherdinnan Ulla Alm, ordförande i föreningen Kulturlandskaparna som driver fårverksamheten på Överjärva gård sedan 19 år tillbaka.

Ulla kan allt som är värt att veta om fåren och deras olika personligheter. Under den här tiden bor hon på gården för att alltid vara till hands.

– Jag går upp klockan två och tittar till dem, ibland har det fötts lamm under natten, säger hon och pussar på matriarken Hedvig, en av de äldsta tackorna.

Den senaste tackan att lamma är Lollo, som natten mellan onsdag och torsdag i förra veckan födde två gråvita tvillinglamm, en flicka och en pojke.

Dem ska Mitt i:s läsare nu få äran att döpa.

Tvillingarnas pappa är baggen Muffe, en riktig trotjänare på Överjärva gård, men till hösten kommer han, precis som nästan alla ny­födda lamm utom två, att gå till slakt.

– Han är så gammal. Vi ska köpa in en ny bagge som kommer att få bo med vår andra bagge Sober af Sindarve, säger Ulla.

I ett hörn står en rund tacka med hängande öron. Det är gruppens olycksfågel Gun-Britt.

– Det var en hund som bet henne när vi vallade fåren i Bergshamra. Hon mådde jättedåligt ­efter attacken och fick äta penicillin. Nu har hon fått hängöra på ena sidan. Vi vet inte om hon hör något längre.

Plötsligt bräker flera av tackorna till som av panik. Har en fiende tagit sig in bland lammen? Nejdå, det är bara surtackan Sandy som aggressivt skuffar undan de andra tackorna.

Trogna läsare känner till Sandys tragiska livshistoria. Föräldralös, mobbad och utstött växte hon upp till något av en enstöring. I år fick hon inga egna lamm och gör allt för att jäklas med de andra tackornas lamm.

– Lammen blir traumatiserade när hon håller på. Hennes egen dotter Sindy kan inte riktigt förstå varför mamma håller på som hon gör, berättar Ulla.

Ibland är längtan efter egna lamm så stor att de obefruktade tackorna tar till riktigt fula knep för att få det de vill ha.

– De slickar på de nyfödda så att de ska bli deras. Sandy var riktigt sugen i år och har stångats hela dagar med de andra mammorna. Hon ville ha lammen, men det gick inte. Vi får se hur det går nästa år.

På Överjärva gård förväntas lammen snart få många nya kompisar. Ännu har inte ens hälften av kullarna fötts.

Fakta

Lollos lammtvillingar ska döpas

I mitten av förra veckan födde pälsfåret Lollo två små gråvita lamm, en flicka och en pojke. Än så länge saknar tvillinglammen namn och Lokaltidningen Mitt i:s läsare får nu döpa dem.

Skicka dina två namnförslag tillsammans med namn, adress och telefonnummer till max.lind@mitti.se så är du med och tävlar om att få döpa lammen.