80 nya lägenheter för unga planeras

Fastighetsbolaget John Mattson vill bygga 80 nya ungdomslägenheter i Larsberg. Politikerna i majoriteten vill att arbetet går i expressfart – men oppositionen är kritisk.

  • Publicerad 17:38, 26 jan 2017

Under onsdagens möte i kommunstyrelsens planutskott beslutades att ge klartecken för att påbörja ett planarbete för att bygga 80 nya lägenheter för unga i Larsberg. Under torsdagen gick den politiska majoriteten, Moderaterna, Lidingöpartiet och Kristdemokraterna samt Centerpartiet ut med ett pressmeddelande som meddelande att planarbetet ska gå ”i expressfart”.

Marken ägs av John Mattson Fastighets AB och tomten är Klockbojen 4. Bostäderna ska byggas vid Agavägen, där det i dag ligger en parkeringsplats.

– Larsberg ska utvecklas till ett ännu trivsammare och levande område och vi ska ge fler en chans att bo här, säger Siv Malmgren, vd John Mattson.

Förstalägenheter för 18-25-åringar

Lägenheterna som planeras ska vara hyresrätter och meningen är att unga ska kunna få ett första boende till ett bra pris och med bra läge. Bostäderna ska erbjudas till personer mellan 18 och 25 år.

Majoritetspartierna och Centerpartiet vill att arbetet ska gå ”i expressfart”.

– Det finns en brist på bostäder för unga. Många av de här processerna tar ju tid och vi vill gärna snabba på det spåret, säger Rickard Karlsson (KD), ersättare i kommunstyrelsen.

Siv Malmgren hoppas att det kan ske så snabbt att de första hyresgästerna kan flytta in under 2019.

– Det är jättebra att planarbetet ska gå på ett snabbt sätt.

Oppositionen: ”Fräckt”

Men idén om ungdomsbostäder diskuterades redan under 2015 och var inte majoritetspartiernas från början, menar oppositionsrådet Amelie Tarschys Ingre (L).

– Det är lite väl fräckt att de tar cred för det, säger hon.

Förslaget om att bygga hyresrätter kommer från John Mattson själva, säger Amelie Tarschys Ingre. Och det förslaget kom redan för ett år sedan, när fastighetsbolaget hade bjudit in Lidingös politiker.

”Det är lite märkligt att de kallar det expressbostäder”

– Det här var inget nytt. Det är lite märkligt att de kallar det expressbostäder. Ungdomsbostäderna som man vill bygga i expressfart, det är de bostäder som John Mattson föreslog redan för ett år sedan. Det känns inte helt snyggt, säger Amelie Tarschys Ingre.

Siv Malmgren bekräftar att fastighetsbolaget diskuterade Larsberg under ett möte med kommunens politiker 2015.

– Vi pratade övergripande om Larsbergs utveckling.

Däremot är Amelie Tarschys Ingre inte kritisk till att det byggs bostäder för unga.

– Vi är jättepositiva. Vi hade hoppats att det skulle komma fram några fler, säger Amelie Tarschys Ingre.