Det långa, gröna stråk som löper mellan Västertorp och Mälarhöjden kan naggas i kanten om något år. Planen är att bygga två nya bostadshus längs Västertorpsvägen, där stråket börjar. Totalt kan det bli 80 nya bostadsrätter.

– Det är för tidigt att säga hur höga de blir, men de kommer att anpassas till omgivningen, säger Olga Holmström, handläggare vid exploateringskontoret.

Tanken är att bygga husen på varsin sida av den lilla parkering som finns vid Västertorpsvägen 84. I dag äger Stockholms stad marken, men ska sälja den till Viktor Hanson AB, som fick en markanvisning vid exploateringsnämndens senaste möte.

Många byggprojekt

Byggprojektet är ett av många i Västertorp. Cirka 100 lägenheter byggs just nu i kvarteret Fotsacken (mellan Västertorpsvägen och E4). Dessutom planeras 50 lägenheter i kvarteret Skridskon (vid Störtloppsvägen-Vasaloppsvägen) och och 80 i kvarteret Pucken (vid Puckgränd).

Tidigare i år markanvisades också cirka 200 lägenheter i Mellanbergsstråket och 60 lägenheter vid Terrängvägen.

Nära kollektivtrafik

– Det finns ett stort behov av bostäder nära kollektivtrafiken. Vi försöker balansera det med behovet av grönska och med att bevara naturmark som är viktiga gröna samband för olika arter, säger Olga Holmström.

Tidigare låg ett företag som hanterade kemikalier i området. Innan ett bygge kan starta måste därför marken undersökas.