Elsparkcyklarna i Stockholm har blivit färre när fler av uthyrarna lämnar staden under rådande kris. Foto: Mostphotos

8 av 10 elsparksbolag har lämnat Stockholm

Över 7 000 sparkcyklar har försvunnit från gatorna den senaste tiden. Åtta av tio sparkcykeluthyrare har tvingats lämna huvudstaden under rådande coronakrisen, enligt Dagens Nyheter.

  • Publicerad 11:00, 20 apr 2020

Minskad rörelse på Stockholms gator har gjort att verksamheten för elsparkcyklar haft det tung. En stor majoritet av alla uthyrare har redan tvingats lämna staden, skriver DN.

Jag har full förståelse för att bolagen lägger ner verksamheterna. Är det ingen som rör sig i Stockholm så stänger man.

Johan Sundman, projektledare på Stockholms stads trafikkontor

Enligt statistik från Stockholm stad så ska totalt omkring 80 procent av alla sparkcyklar redan tagits bort, jämfört med hur många det fanns i september förra året. Det fanns då över 9 000 sparkcyklar att hyra, nu är den siffran under 2 000.

– Jag har full förståelse för att bolagen lägger ner verksamheterna. Är det ingen som rör sig i Stockholm så stänger man, säger Johan Sundman, projektledare på Stockholms stads trafikkontor och ansvarig för kontakten med bolagen till DN.

Två är kvar

Åtta av tio bolag har alltså valt att tills vidare lämna Stockholm. De två som fortfarande håller igång sin verksamhet är tyska Tier och svenska Voi.

Exempelvis så har Lime, som varit en av de största uthyrarna i Stockholm, tvingats lämna staden.

Vois vd, Fredrik Hjelm, säger till DN att kommande månader vanligtvis är en bra period för verksamheten, men att det nu kommer kosta att ta sig igenom krisen.

– Det var nu från mars-april och sex-sju månader framöver som vi skulle leverera riktigt bra siffror. Det kommer inte hända så klart, säger han.

Voi har tvingats permittera och säga upp folk för att kapa sina kostnader under krisen.