Molly krafsar på det vita plåtskåpet. Hon tittar hoppfullt upp på hundföraren Michael Sjöö.

– Bra gumman, säger han och släpper den gula gummibollen framför Molly.

Hon plockar upp den och spatserar nöjt förbi.

Världens enda dopningshund, Molly, är på besök på Friskis & Svettis Tyresö. Hundföraren Joanna Sjöö har lagt en påse som tidigare innehållit dopningspreparat i ett av skåpen och Molly har nosat sig till den.

– Hon söker substanser precis som en narkotika- eller vapenhund. Skillnaden är att hon är inkörd på just dopningssubstanser. De officiella som hon kan hitta är testosteron och steroider, berättar Michael Sjöö.

Arbeta förebyggande

Friskis & Svettis Tyresö har fått besök av Molly för att belysa anläggningens arbete mot dopning. När en gullig hund dyker upp på gymmet öppnar det upp för frågor, vilket är målet berättar Stina Eklund Olofsson, verksamhetschef på Friskis&Svettis Tyresö.

– Vi vill ju att detta ska bli en snackis. Det är ju inte meningen att vi ska sätta dit någon utan vi vill ju informera och svara på frågor i förebyggande syfte.

Och en snackis blir det. Klinkande skivor på skivstängerna, dunkande hårdrocksmusik och flås tar stopp när den brunvita springer spanieln nosar sig in i viktrummet.

– Så gullig hund! Men lite skevt att den är på gymmet, om man måste bli mer försiktig för att inte göra illa en hund som går runt här och där, säger en ung kille som pausat sina reps för att kolla på Molly.

Mollys arbete går inte bara ut på att sätta dit fuskarna. En stor del av hennes jobb är också att skapa en länk mellan Antidoping Sverige och idrottare.

– Med Molly når jag ut till idrottsutövare på ett helt annat sätt än tidigare. Speciellt yngre vågar gå fram till mig mer nu, de gullar lite med Molly och sen kan de börja fråga. Då får jag världens möjlighet att informera, säger Joanna Sjöö som jobbar för Antidoping Sverige.

Inga fynd

Under dagens sök hittar inte Molly något på gymmet, men att samla nyfikna är allt mer lyckat. Molly sitter lydigt och poserar samtidigt som besökare tar bilder på henne.

– Det är ju jättebra att hon är här, det uppskattas för då kan du känna dig trygg på att du tränar på ett gym som är fritt från dopning, säger en tjej och tar några fler bilder av Molly.