Bostadskön växer till hyresrätterna i Stockholm. Foto: Mostphotos

8,7 års väntetid på en hyresrätt i Sumpan

Närmare 600 000 personer står nu i kö för en hyresrätt via Bostadsförmedlingen i Stockholm. Det är fler än någonsin. Den genomsnittliga väntetiden har ökat till drygt tio år. I Solna är den genomsnittliga väntetiden återigen längst i länet. Här krävdes 2017 i genomsnitt 13,2 år i kö för en hyresrätt. I Sundbyberg låg väntetiden i fjol på 8,7 år.

  • Publicerad 14:39, 18 jan 2018

Bostadskön i Stockholm fortsätter att växa sig längre.

Vid årsskiftet stod 596 171 personer i kö för en hyresrätt i länet. Det är en ökning – jämfört med föregående år – på drygt 40 000 personer, eller sju procent. Det visar ny statistik från bostadsförmedlingen.

Kötiden i hela länet beräknas just nu på över tio år. I Solna kommun toppar man dock ligan med längst kötid, vilket man gjort flera år i rad.

I fjol krävdes här 13,2 år i kö för att få en hyresrätt vid Bostadsförmedlingen. Det är två år längre än under 2016 då det krävdes 11,1 år i kö.

Även i Sundbyberg har kötiden ökat men är inte lika lång som i grannkommunen. Här behövdes 8,7 år i kö 2017 jämfört med 7,6 år under 2016.

Väntan ökar mer i innerstan

Även om den genomsnittliga väntetiden är längst i Solna, så måste fortfarande de som vill ha en hyresrätt i Stockholms innerstad, ha längst tålamod.

I snitt är kötiden här närmare 16 år. En väntetid som även den ökat i jämförelse med 2016, då den var drygt två år kortare.

I innerstan sticker Norrmalm ut med en väntetid på 23 år. Efterföljt av Södermalm på 17 år.

Kortast kötid i länet är det i Sigtuna och Södertälje, där väntan är fem år.

Fler bostäder lämnas in

Men för de som står i den långa kön finns tröst i att även antalet inlämnade lägenheter till förmedling slog rekord under 2017.

12 438 lägenheter lämnades in till förmedling – fem procent fler än 2016.

Därtill beräknar Bostadsförmedlingen att bara 14 procent av de som står i kön är aktivt bostadssökande. Det vill säga de som gör fem eller fler intresseanmälningar per år.

Efterlängtad lya

I övrigt förmedlades en tvårumslägenhet på Södermalm, där personen stått i kö i över 34 år.

Årets mest klickade annons var en tvårumslägenhet på Liljeholmen som lockade till sig 33 800 sidvisningar.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Fotbollsderbyn redan i februari på Tele2

Sport Gnaget mot Bajen, Dif och BP i minicup Stockholmlagens damer mäter krafterna direkt i en försäsongscup på Tele2 i februari. – Det ger oss möjlighet att förbereda oss för den kommande allsvenska säsongen på ett mycket bra sätt, säger AIK...torsdag 21/1 1:15

19-åringen kan ha begått andra brott på rymmen

Nyheter Polisen söker vittnen Åklagaren och polisen söker fortfarande vittnen till mordet i Rissne, men också dem som har uppgifter om ett annat rån i Sundbyberg som 19-åringen kan ha begått.onsdag 20/1 9:26

Nya återvinningen överklagad igen

Nyheter Stockholm riktar kritik mot Solna och Sumpan En ny återvinningscentral i Sundbyberg kan dröja ytterligare sedan bygglovet överklagats igen. Samtidigt riktar Socialdemokraterna i Stockholm kritik mot Solna och Sumpan för att en återvinning inte...tisdag 19/1 1:15