Polisen gjorde tillslag på flera olika adresser i city och i närförorterna, och även i Sollentuna, och cirka 75 personer greps alltså under "Insats torsk 2.0".

Det handlade främst om köp av sexuella tjänster eller försök till köp av sexuella tjänster. Dessutom greps två män misstänkta för koppleri, och de sitter nu häktade.

– Lagföring av sexköpare är en viktig pusselbit i arbetet att identifiera och kartlägga bakomliggande organiserad människohandel, säger polisens insatsledare Anders Olofsson i ett pressmeddelande.

Flyttats från stan

Han menar att det är tydligt för polisen att handeln med kvinnors kroppar är en lukrativ verksamhet för utländska kriminella nätverk.

En annan iakttagelse är att det har skett en förflyttning av sexhandeln under det senaste året – till Stockholms kranskommuner där allt fler använder obemannade hotell där man bokar rum med hjälp av en app.

– Vi har sett tydliga tendenser till att en stor del av försäljningen av sexuella tjänster har förflyttats till närliggande förorter. Det är troligtvis ett resultat av det intensiva arbete mot sexköpare som vi bedrivit i city de senaste åren, säger Anders Olofsson.

Personal från socialförvaltningen deltog i insatsen och pratade med 28 personer i prostitution som erbjöds hjälp från Mikamottagningen, en specialistmottagning för prostitution.

Samtidigt tackade ett 30-tal män som blev delgivna misstanke för köp av sexuell tjänst ja till stöd från Stockholms mottagning för stöd till den som vill sluta köpa sex (KAST).

Bara män bland köparna

Personerna som sålt sexuella tjänster är både kvinnor och män, främst från Östeuropa och Latinamerika. Samtliga köpare var män.

Andra brott som uppdagades under insatserna var bland annat narkotikabrott och brott mot utlänningslagen.