72 konstnärer ställer ut på balkonger och i fönster

Konstnärskollegorna Maria Toll och Nikki Fager Myrholm anordnar en stor utställning på behörigt avstånd i coronans Stockholm. – Sådana här projekt behövs även när det inte är corona, säger Maria Toll.

  • Publicerad 16:50, 8 maj 2020

Konstnärsduon går under namnet HJORTEN och i helgen 9-10 maj har de fixat utställningen Open Window i Stockholm.

– Folk håller på med sin konst även nu. Vi vill visa att Stockholms konstliv fortfarande lever trots att många kulturinstitutioner är stängda, säger Maria Toll.

Film och performance

Efter att ha gjort en öppen inbjudan på Facebook har nu 72 konstnärer anmält att de vill visa upp sina verk på sina egna balkonger eller i sina fönster.

– Vissa ska hänga upp ett textilverk eller en stor bild. Någon annan ska göra performance och någon ska projicera film. Och några vet vi inte vad de ska visa, säger Maria Toll.

Alla som har velat ställa ut i helgen har fått göra det och inget urval har gjorts av arrangörerna.

Karta visar var

Det går att se på en karta var alla konstnärer ställer ut i Stockholm – och det är spritt över stora delar av huvudstaden.

Maria Toll har till vardags ett galleri som ligger i en monter i Ropstens tunnelbana där unga yrkesverksamma konstnärer får ställa ut sin konst i stadsrummet.

Tysk och norsk inspiration

Inspirationen till helgens utställning kommer från liknande projekt som anordnats under våren i Bergen och Berlin.

– Sådana här projekt behövs i Stockholm även när det inte är corona. Jämfört med Bergen och Berlin så är inte Stockholm så konstnärsdrivet tyvärr, vilket beror på de höga hyrorna här, säger Maria Toll.

Ett fönster med små teckningar från Nikki Fager Myrholm. Dessa teckningar ska hon visa under Open Window. Foto: Nikki Fager Myrholm

Maria Toll vill poängtera att utställningen inte ska ses som en protest mot restriktionerna från Folkhälsomyndigheten och mot stängningar.

– Det är möjligtvis en liten protest mot de höga hyrorna i Stockholm som gör att det är svårt att starta konstnärsdrivna gallerier, säger Maria Toll.