Värmen ökade bränderna i skog och mark i länet. Här en skogsband i Nacka tidigare i år. Foto: Mostphotos

718 skogsbränder under rekordvarm majmånad

Den varmaste majmånaden någonsin förde inte bara med sig sol och sommarvärme. Rekordvädret förde också med sig en kraftigt ökad brandrisk med 20 till 30 rapporterade skogs- och markbränder i länet – varje dygn.

  • Publicerad 18:36, 10 jul 2018

Det var den soligaste månaden i Stockholm någonsin, den torraste maj sedan 1951 och rekordhög medeltemperatur sedan mätningarna startade år 1756.

Det är facit efter våren och försommarens värmebölja.

Men vädret var inte bara till njutning för soldyrkande stockholmare. Torkan och värmen gjorde också att brandrisken i naturen ökade markant. Under torrperioden rapporterades cirka 20 till 30 markbränder per dygn.

Totalt har räddningstjänsten ryckt ut på 718 bränder i skog eller mark mellan 1 maj och 20 juni. Det visar statistik som Mitt i begärt ut från länets tre brandförbund. En ökning på 26 procent jämfört med samma period i fjol.

Grillningarna största problemet

Framförallt är det användningen av engångsgrillar som ligger bakom larmen.

– Folk tror att de släckt sin engångsgrill och slänger den i närmaste papperskorg. Sen går det några minuter och så tar det eld, säger Veronica Sandström, kommunikationschef vid Storstockholms brandförsvar.

Under tiden för värmeböljan utfärdade länsstyrelsen – i samråd med räddningstjänsterna – eldningsförbud i hela Stockholms län. Ett förbud som varade från 17 maj till 21 juni.

Nytt eldningsförbud

Vid midsommar kom en del regn, men en ny efterföljande torrperiod gjorde att länsstyrelsen den 10 juli beslutade om ett nytt eldningsförbud. Något som gäller på obestämd tid.

Det kan dröja till slutet av vecka 29 innan torkan till sist når sin slutpunkt, enligt prognoser från SMHI. Då ser det ut som en ordentlig och efterlängtad regnskur drar in över Stockholm

Rekordmånaden maj i siffror

Högsta medeltemperaturen och soligaste kalendermånaden någonsin. Så var majvädret i Stockholm.

Källa: SMHI, räddningstjänsterna i Stockholms län (Storstockholm, Attunda och Södertörn).