Union Jack. 71 britter i Siumpan har ansökt om uppehållsstatus – vilket krävs för att de ska få stanna i Sverige efter den 30 september. Foto: Mostphotos

71 britter har ansökt om uppehållsstatus i Sundbyberg

Britter i Sverige måste ansöka om uppehållsstatus för att få fortsätta att vistas i Sverige efter den 30 september. I Sundbyberg 71 personer ansökt, enligt Migrationsverkets siffror.

  • Publicerad 01:15, 3 sep 2021

I hela Sverige har nära 9 800 ansökningar kommit in, Flest ansökningar om uppehållsstatus har kommit in från storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö.

– Migrationsverkets bedömning är att cirka 90 procent av de britter och deras anhöriga som befinner sig i Sverige och som inte har beviljats svenskt medborgarskap eller permanent uppehållstillstånd har ansökt, säger Ylwa Kallenbäck, processledare på Migrationsverkets projektresursenhet, i ett skriftligt svar till Nyhetsbyrån Siren.

I Stockholms län har nio kommuner – bland annat Stockholm, Solna, Nacka, Täby, Lidingö och Huddinge – fler ansökningar än Sumpan. Av landets alla 290 kommuner har bara 20 fler ansökningar än Sumpan.

Brexit ligger bakom

Att brittiska medborgare måsta ansöka om uppehållstillstånd beror på att Storbritannien har lämnat EU. Britter i Sverige som bodde i här före den 31 december 2020 kan bo kvar i Sverige trots att de inte längre är unionsmedborgare – förutsatt att de uppfyller vissa krav och ansöker om uppehållsstatus före ansökningsperiodens slut den 30 september.

Bland annat gäller det att man ska ha vistats i Sverige i enlighet med unionsrätten före övergångsperiodens slut, att man fortsätter bo kvar i Sverige efter övergångsperiodens slut, och att man är arbetstagare, egen företagare, student, person med tillräckliga medel eller har en familjemedlem som uppfyller villkoren.

Brittiska medborgare som har svenskt medborgarskap eller uppehållstillstånd i Sverige behöver inte ansöka om uppehållsstatus.

Flest britter norr om stan

Här är de tio kommuner i Stockholms län där flest britter har ansökt om uppehållsstatus.

1 - Stockholm: 1 989.

2 - Solna: 210.

3 - Nacka: 150.

4 - Täby: 116.

5 - Lidingö: 104.

6 - Huddinge: 103.

7 - Sollentuna: 98.

8 - Danderyd: 88.

9 - Sundbyberg: 71

10 - Järfälla: 69.

Källa: Migrationsverket/Siren

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Företagare väljer kollektiv framför kontor

Nyheter Flexibla arbetsplatser kan bli vanligare efter pandemin Kontoren och våra beteenden på arbetsplatsen kommer att förändras tror forskaren Lena Lid Falkman – vi kollade in i Signalfabriken där ett nytt kontorskollektiv öppnade i augusti.söndag 19/9 1:20

Forskaren: Stora kontor kommer inte att dö ut

Nyheter Men arbetsplatsen kommer att förändras rejält efter pandemin Människan är en så pass social varelse att stora kontor aldrig lär försvinna, menar forskaren Lena Lid Falkman. Samtidigt tror hon att arbetsplatser kommer att förändras och att coworking blir...söndag 19/9 1:15

Nu stiger smittan igen

Nyheter Fler fall av covid-19 i Solna och Sundbyberg. Allt fler testar positivt för covid-19 i Solna och Sundbyberg. Det visar den senaste statistiken.lördag 18/9 10:15