Friends arena. Foto: Anna Z Ek

”700 miljoner förslösade skattekronor”

Oppositionen kräver korten på bordet när Solna stad säljer Friends arena för 4 kr.

  • Publicerad 13:12, 25 nov 2016

Solna stad lämnar sitt ägande i Friends arena och säljer sina andelar för 4 kronor till Fabege. Staden betalar även 120 miljoner kronor i förlusttäckningsgaranti samt 58 miljoner kronor i en sista markjustering i Arenastaden. Nyheten om att staden köper sig ut ur armen damp ner under fredagsmorgonen.

– Vi har sammanlagt lagt in 600 miljoner kronor, inklusive det vi betalar nu. Det vi har fått tillbaka är värt mycket mer i form av en ny stadsdel, investeringar i infrastruktur, nya bostäder, arbetstillfällen. Vi har fått företag att investera i den nya tunnelbanan, det hade vi aldrig fått utan arenan, sa Pehr Granfalk till Mitt i Solna under fredagsmorgonen.

LÄS MER: Solna stad lämnar Friends Arena

Men oppositionen i Solna menar att summan inte stämmer. De socialdemokratiska oppositionsråden Arne Öberg och Sara Kukka Salam är kritiska.

– Efter 10 år och 700 miljoner förslösade skattekronor har Moderaterna kommit till insikt att Solna inte ska driva en arena. Det leder tanken till Strindbergs ”en dåres försvarstal”. Moderaterna lovade att arenan inte skulle kosta Solnaborna en krona. Vi socialdemokrater har varit positiva till en arena, men aldrig velat att Solna ska äga den. Vi säljer arenan för 4 kronor och har pumpat in 700 miljoner. Det är en gigantisk summa som tveklöst hade gjort skillnad i skola, äldreomsorg och föreningsliv, säger Arne Öberg.

– Moderaterna ljuger när de säger att Solna fått infrastruktur för miljonerna som man betalat för arenan. Infrastrukturen har kostat över 1 miljard kronor och har byggts inom det mystiska Råsta Holding som Solna stad är delägare i. Den notan har vi inte betalat ännu, säger Sara Kukka-Salam.

Socialdemokraterna framhåller att Solnaborna saknar insyn i Råsta holding och menar att sedan bolaget startade har kostnaden för infrastrukturen ökat med över 53 procent.

– Det är en skrämmande ökning. Vi socialdemokrater har krävt att Moderaterna lägger korten på bordet och tillsätter en haverikommission. De vägrar, säger Sara Kukka-Salam.

– Vi är rädda att det finns en dold kompensation till Fabege. Bara de senaste månaderna har samma bolag fått rätt att bygga kontor på simhallen, en ny skola och hundratals bostäder. Dessa projekt är värda hundratals miljoner, säger Arne Öberg.

LÄS MER: Grattis Friends, 4 år, idag!

Miljöpartiets oppositionsråd Bernhard Huber tycker det är bra att kommunen nu lämnar sitt engagemang i Friends arena.

– Det föreslog Miljöpartiet i våras i en motion och det är positivt att det kravet nu hörsammas. Samtidigt förväntar vi oss att kommunfullmäktige inför beslutet får en fullständig redogörelse för vad arenahistorien inneburit för kommunen ekonomiskt. Det är viktigt för demokratin, men också för Solnabor som har rätt att veta, säger han.

Beskedet om att kommunen lämnar arenan kommer som en av många uppgörelser som kommunen gjort med Fabege den senaste tiden, menar Huber, vilket inte är helt oproblematiskt.

– Vi förväntar oss att få veta hur hela paketet av överenskommelser mellan Solna och Fabege ser ut, säger Bernhard Huber.