700 flyttar till Ingenting

Ingenting är ett begrepp som beskriver frånvaron av någonting, och är motsatsen till allt och något. Ingenting är också namnet på den nya stadsdelen som växer fram öster om Huvudsta, men här händer sannerligen någonting!

  • Publicerad 00:00, 7 okt 2014

Länge har ingenting hänt i Ingenting, den nya stadsdelen mellan pendeltågsspåren i Huvudsta och Postens huvudkontor. Hittills har bara ett nytt bostadshus byggts, vid infarten till Lundagatan.

Men nu börjar byggandet ta fart. HSB lägger grunden till ett hus med 117 bostadsrätter intill Ektorget, som tilldelades Solnas stadsmiljöpris 2012.

– 104 lägenheter är redan sålda, och några av de 13 som är kvar är förhandsbokade, säger Linda Annwall, kommunikations- och marknadschef vid HSB bostad.

Främst är det förstagångsköpare och yngre par som valt att slå till på en lägenhet, menar hon. Inflytt är beräknad till september 2015.

Men redan i mars är det säljstart för ytterligare ett HSB-hus med 122 lägenheter.

Totalt väntas stadsdelen få 700–750 nya bostäder, varav det beviljats bygglov för hälften, enligt Ann-Christine Källeskog, plan- och byggchef vid Solna stad.

De nyinflyttade i Ingenting blir grannar med gamla laboratoriebyggnader ritade av berömde Gunnar Asplund. Husen är byggnadsminnesmärkta, och än är det inte exakt klart om och i så fall hur de ska användas i framtiden.

I detaljplanen nämns att en del av husen kan inhysa förskolor och någon typ av handel.

– Det är upp till länsstyrelsen att bestämma vad man får göra, säger Ann-Christine Källeskog.

I ett av Asplunds funkishus har stjärnkrögaren Fredrik Eriksson, tidigare Årets kock och som driver Långbro värdshus, öppnat restaurang Asplund.

– Fokus ligger på modern, snabb mat med fokus på sallader, lätta rätter och husman.

Restaurangen har öppet från tidig morgon med frukost, lunch och möjlighet att hämta matlåda. Tanken är att den ska tilltala både boende och de som jobbar i området.

– Det är en utmaning, men mottagandet har varit väldigt positivt. Folk har sagt att de längtat efter att vi ska öppna. Vi hoppas att även kunna ha öppet på kvällar framöver.

Om ett år öppnar de även ett lägenhetshotell, och huset får också gym, uteservering samt fest- och konferensvåning. Och vill man ha picknick i den stora Lundbyparken nedanför restaurangen ska man kunna köpa med sig en korg att avnjuta i gräset.

En som redan testätit maten är Bengt Sjöberg, 90, som har bott intill laboratorieområdet i 60 år.

– Det var trevligt och väldigt bra mat där, jag hoppas att de blir kvar. Det är roligt att det flyttar in nya människor och att det händer något nytt i området, säger han.

– Även om det också var trevligt när de hade hästar och får här för väldigt länge sedan.

Så här ska det nya bostadshuset vid Ektorget se ut när det är klart. HSB lägger just nu grunden, men redan är 104 av de 117 bostadsrätterna sålda.skiss: Brunnberg & Forshe

Fakta

Från frälsegård till laboratorium

Ingenting har fått sitt namn efter frälsegården Ingenting som lydde under Karlbergs slott. Här bodde konstnären Johan Tobias Sergel och även Carl Michael Bellman.

Stockholms Folkpark låg under åren 1911–1927 i Ingentingskogen, och kallades för Tingsan.

1933–37 uppförde Statens bakteriologiska laboratorium ett 30-tal byggnader ritade av arkitekten Gunnar Asplund, bland annat laboratorier, djurstallar och djursjukhus.

Här har flera viktiga vaccin forskats fram, bland annat mot smittkoppor. Källa: Solna stad

Visa merVisa mindre