Fyra av 230 välbevarade skelett som hittades vid den unika utgrävningen i Gamla stan. Foto: Arkeologikonsult

700 år gamla skelett hittade i Gamla stan

Utgrävningsfyndet vid Storkyrkan i Gamla stan var inget mindre än 230 skelett. Dessa hittades i samband med ett renoveringsprojekt av Stockholms slotts fasader.

  • Publicerad 13:58, 6 mar 2020

De begravda skeletten har lagts ovanpå varandra i fjorton rader och tros ha varit en gravplats för alla samhällsklasser fram till 1500-talets mitt. Arkeologer har haft aningar om gravplatsen vid Storkyrkan men många blev förvånade över hur pass gamla skeletten som grävdes fram faktiskt var.

– Fynden av skelett av människor som man tror begravdes redan på 1300-talet innebär att det kan handla om några av Stockholms första invånare, säger slottsfogden Erik Kampmann.

"Verkar vara unga kvinnor"

Agneta Floodman och hennes arkeologkollegor började utgrävningen i maj 2019 och stötte på skelett redan en halv meter ner. De var enligt arkitekten förvånansvärt välbehållna med tanke på hur mycket det har grävts och byggts i området ända sedan medeltiden.

– Vid en preliminär översikt verkar de flesta av skeletten vara unga kvinnor, mellan 20 och 25 år, en del är också barn. Kropparna har inte begravts i kistor utan har varit svepta i tyg. Här begravdes de fattiga medan bättre bemedlade kunde köpa sin plats inne i kyrkan. Under medeltiden kallades kyrkogården nordöst om Storkyrkan ”Helvetet” i folkmun, så man kan ju tänka sig att det inte var en eftertraktad plats att vila på, säger Agneta Flood.

Om och var skeletten ska återbegravas är fortfarande oklart. Tidigare har skelett blivit återbegravda på Norra Kyrkogården och Skogskyrkogården vilket skulle kunna vara en möjlighet även för dessa skelett, enligt Sofia Andersson, antikvarie på länsstyrelsen i Stockholm.