70 löpare i unik tävling genom skärgården

I ottan på lördag, den 7 juli, kommer 70 löpare att forslas från Kapellskär till norra Arholma där de startar i Stockholm Multi Island Run. 12 timmar och cirka 75 kilometers löpning över åtta öar senare beräknas de nå målet på södra Utö.

  • Publicerad 09:15, 1 jul 2018

– Utmaningen blir att springa långt men lika mycket att springa igång benen igen efter att de har stelnat under båtfärden mellan öarna. Vi har sagt till deltagarna att det här egentligen är åtta lopp på en dag, säger Nicholas Roman, grundare och initiativtagare bakom Stockholm Multi Island Run, SMIR.

”The Original 10” som agerade försökskaniner då SMIR genomfördes som ett test i fjol. Övre raden: Nicholas Roman, Jannica Sigurdson, Elisabet Pärsdotter Westman, Johan Ruster och Jimmi Storm. Nedre raden: Linus Norrbom, Ulirka Emegård, Johanna Wallensten, Erika Hammar och Michael Lembke. Foto: SMIR

Han vet vad han pratar om, för han var själv en av tio deltagare i fjolårets testlopp inför den riktiga premiären i år.

”Ingen av oss visste hur det skulle gå”

– Ingen av oss visste hur det skull gå. Kommer vi att orka? Kommer vi att hinna? Jag hade suttit med skepparen och räknat distanser i förväg, men man vet ju aldrig, säger Nicholas Roman.
Testet föll väl ut. Sju av tio startande kom i mål, och i år har startfältet utökats från tio lag till 35.

De sju löpare som fullföljde 2017. Loppet var lite kortare då, med sju öar i stället för åtta, och de nådde målet efter cirka tio timmar och drygt 6 mils löpning. Foto: SMIR

– Jag var en av dem som bröt. Det grämer mig, men jag hade varit skadad länge och efter 5 mil höll det inte längre. I år ska jag åka med elcykel och följa loppet, säger Nicholas Roman.

Ville springa och upptäcka fler öar

Idén till loppet fick han efter att ha genomfört en swimruntävling med mycket löpning på Arholma.
– Jag fick mersmak för att springa och upptäcka fler öar i skärgården, inte bara Runmarö där jag själv håller till på somrarna, säger han.

Större båt behövs i år

I SMIR tävlar man i tvåmannalag, precis som i swimrun, men det finns en uppenbar skillnad som gör tävlingen mindre extrem och därmed mer tillgänglig för fler – mellan öarna åker deltagarna båt i stället för att simma.

2017 fick deltagarna åka med DOC mellan öarna. Här har Johan Ruster precis klivit av och gör sig redo för en ny etapp. Foto: SMIR

I fjol räckte det med lilla DOC, känd från Skärgårdsdoktorn, men till i år har man bokat Blidösundsbolagets mellanstora MS Viggen med plats för 110 personer.

”Som ett flytande tävlingscenter”

– Det blir som ett flytande tävlingscenter. På båten kan man fylla på med dryck och energi, och vila en stund mellan löpningarna, säger Nicholas Roman.

Under båtfärden mellan öarna kan deltagarna fylla på med dryck och energi, och passa på att torka svettiga kläder i vinden. Foto: SMIR

Alla som ville springa SMIR fick ansöka om en startplats. Därefter valdes 35 lag ut, inte bara på idrottsliga meriter.

Från glada amatörer till gamla elitlöpare

– Vi ville ha ungefär lika många killar och tjejer och vi ville ha ett gäng som vi tror kan trivas ihop en hel dag i Skärgården så vi har vägt in personlighet också. Nu är det allt från glada amatörer till gamla elitlöpare. Självklart har vi tagit med folk som vi tror ska klara att springa långt, men det behöver absolut inte vara erfarna ultralöpare, säger Nicholas Roman.
Starten går klockan 8.45 på norra Arholma, med etappmål vid Granö brygga efter cirka 5 kilometer.

Löparna väljer sin egen väg över öarna

– Det är ungefärliga sträckor för alla får ta den väg de själv vill på öarna. Några kanske väljer en rakare väg genom svårare terräng medan andra hellre springer lite längre men håller sig på grus- eller asfaltvägar.

De som är snabba på en etapp kan hinna med att ta et dopp innan båten avgår till nästa ö. Foto: SMIR

Nästa löpningsetapp är på Rådmansö, som är ett undantag då det egentligen tillhör fastlandet. Därefter fortsätter loppet med Yxlan, Möja, Runmarö, Näadö och Ornö som är den längsta etappen med sina drygt 14 kilometer.

Avgörs på Ornö – defilering på Utö

– Och där kommer själva tävlingen att avgöras. De som har den snabbaste sammanlagda tiden från alla etapper efter målgång i Lättinge på Ornö är vinnare. På sista ön, Utö, springer alla som är kvar i tävlingen gemensamt i en defilering från Näsudden till målet vid Gruvbryggan. Där blir det middag och After Run Party, säger Nicholas Roman.

De sju som fullföljde testloppet 2017 defilerar i mål på Utö. I år blir det betydligt fler som når Gruvbryggan där de får ta emot jublet från åskådarna – och från alla som brutit loppet. Foto: SMIR

Planerna är att utöka tävlingen ytterligare, till 100 deltagare i 50 lag, till nästa år. Dessutom ska det då bli ett till lopp – SMIR Extreme – som går tillbaka från Utö till Arholma med start vid 22-tiden på kvällen.

Lopp i solnedgång och soluppgång 2019

– Man springer iväg och får uppleva både solnedgång och soluppgång, och kanske bara en timme i halvmörker mitt i natten, i Skärgården. Jag hade tänkt genomföra det redan i år, men det blev för mycket. Men nästa år! Det kommer bli en otrolig upplevelse för de som är med, säger Nicholas Roman.

Elisabet Pärsdotter Westman och Johanna Wallensten i ”Girl Power” gjorde skäl för sitt lagnamn i fjol. De var snabbast av alla med den sammanlagda tiden 5.56 på sina totalt 62,5 kilometer över de sju öarna. Foto: SMIR

Fakta

Startar på Arholma klockan 8.45

Den 7 juli avgörs Stockholm Multi Island Run i stor skala för första gången.
De 70 deltagarna, i 35-tvåmannalag, åker buss från Stockholm Central Station till Kapellskär för vidare transport till Arholma. På ön går starten 8.45 och lagen springer från norra delen av ön till Granö ångbåtsbrygga. De måste ta sig från brygga A till Brygga B så snabbt som möjligt och de får själva bestämma vilken väg de tror är snabbast.
Mellan varje etapp med löpning skjutsas deltagarna med båt, från ö till ö.
Efter Arholma springer de på Rådmansö och därefter Yxlan, Möja, Runmarö, Nämdö och Ornö innan de tillsammans defilerar i mål på Utö.
De lag som har snabbast sammanlagd tid på de åtta etapperna vinner sina klasser – herr, dam och mixed.
Loppet beräknas ta lite mindre än tolv timmar. Den effektiva löpdistansen blir cirka 75 kilometer.

Vill du ha koll på hur det går i SMIR så kan du följa Instagramkontot smir_by_challengize som kommer att rapportera löpande under dagen.

Visa merVisa mindre