70 kor i Tyresta riskerar att nödslaktas

För fem år sedan fick de veta att gården inte är godkänd enligt svensk djurskyddslag. Sedan dess har Malin Östlingsson och Fredrik Segerberg på Åva Gård försökt hitta en lösning tillsammans med markägaren Stockholms stad. – Men vi kördes över, säger Malin Östlingsson, som är ett välkänt ansikte från Arlas reklam för mjölk.

  • Publicerad 17:49, 12 jun 2018

Malin Östlingsson och Fredrik Segerberg på Åva Gård fick 2013 veta att ladugården inte är godkänd enligt svensk djurskyddslag. Eftersom de arrenderar mjölkgården av Stockholms stad började de då omedelbart försöka få staden att investera i en ombyggnad.

– Vi började prata med markägaren, Stockholms stad, om att ta fram en plan för framtiden. Dels för att de skulle göra en investering, dels för att vi ville ta fram en plan tidigt då det blir billigare om vi kan planera bättre, säger Malin Östlingsson.

Fem år har gått. Inget har hänt. Malin menar att Stockholms stad medvetet skjuter fram investeringen – och snart är det för sent.

– Stockholms stad har skrivit att bygget eventuellt kan påbörjas våren 2018. Nu är våren slut och här står vi, säger Malin Östlingsson.

Korna kan tvingas slaktas

Nu befarar Malin och Fredrik det värsta – att mjölkgården ska läggas ner och deras 70 kor ska tvingas till nödslakt.

– Vi har uppmanat markägaren och andra intressenter att vi måste få veta vad som sker. Men vi kördes över, säger Malin Östlingsson.

Markägaren har skyldighet att tillämpa investeringar när djurskyddslagen inte uppfylls. Investeringarna ska dock, heter det, vara till en rimlig kostnad. Stockholms stad beräknar att en ny ladugård skulle kosta 30 miljoner kronor. Men Malin Östlingsson uppskattar kostnaden till det halva – 15 miljoner kronor.

– Stockholms stad har skrivit upp kostnaden till det dubbla och vi tror att det är för att slippa bygga. Göteborgs stad gjorde ett liknande ladugårdsbygge för 17 miljoner kronor, säger Malin Östlingsson.

Haft mjölkor i 70 år

Malin Östlingsson menar att Stockholms stad vill driva bort hon och Fredrik från gården.

– De har sagt rakt ut till oss att de ska anlita någon som räknar på hur mycket pengar vi ska få och om vi inte accepterar den summan så kommer de driva process mot oss, säger Malin Östlingsson.

Åva Gård har haft mjölkkor i 70 år och gården är ett populärt besöksmål för många skolbarn.

– Vi blir ju både besvikna, arga och ledsna för att vi inte får fortsätta när vi brinner för djuren och området, säger Malin.

Varken hon eller Fredrik kan förstå varför Stockholms stad vill lägga ner en fungerande verksamhet.

– Samtidigt blir det en stor sorg för de vill ju att vi lägger ner en fin kobesättning. Jag har varit reklampelare för Arla och vi vet att vi sköter djuren bra och på en djurskyddskontroll har vi också fått höra det, säger Malin.

”Blev bestört”

Lottie Knutson bor granne med Åva Gård och följer ärendet.

– Jag fick höra om det här av några andra grannar och blev helt bestört. Vi i byn tycker det är oerhört tråkigt, säger Lottie Knutson.

Hon menar att mjölkgårdar som Åva Gård är en viktig del av vårt kulturarv.

– Åva Gård är Tyresö kommuns sista mjölkgård. Jag tycker det är principiellt viktigt att försvara det. I synnerhet med allt tal om närproducerat och att hålla landsbygden levande, säger Lottie Knutson.

Mitt i söker Stockholms stad för en kommentar.