Agneta Forss, 74, och Eva Dahl, 70, är upprörda när de går in på Gustavsbergsbadet tisdagen den 11 januari.

Här brukar de gympa och simma två, tre gånger i veckan. Men tre dagar tidigare upptäckte Agneta Forss att de enligt badets hemsida inte är välkomna på gruppträning.

– Vi känner oss diskriminerade, säger hon och visar texten för kvinnan i receptionen:

”Personer över 70 år ska inte delta i gruppaktiviteter inomhus.”

– Får vi inte komma hit vill vi frysa våra kort, säger Agneta Forss.

– Det är inte rimligt att vi ska betala om vi inte får träna, säger Eva Dahl.

Hänvisar till myndigheten

Receptionisten kallar på badets vd Marie Fjelkman. Chefen förklarar att det inte är aktuellt att pausa korten.

– Vi följer precis det som står på Folkhälsomyndighetens hemsida. Allt är hämtat därifrån. Sedan tar du ditt beslut. Vill ni komma hit är ni jättevälkomna, säger Marie Fjelkman.

Men Agneta Forss ogillar fortfarande formuleringen på badets hemsida.

– Det har inte Folkhälsomyndigheten nämnt. Det känns oförskämt. Vi ska inte gå utanför dörren, vi är gamla och sköra.

Råd från arkivet

Folkhälsomyndighetens enhetschef Sara Byfors ger henne rätt. Via ett mejl till Mitt i hälsar hon att Folkhälsomyndigheten ”för närvarande inte har några smittskyddsåtgärder riktade till verksamheter eller till individer som handlar om en specifik åldersgrupp”.

Formuleringen om att 70-plussare ska undvika gruppaktiviteter inomhus finns i ett inlägg i nyhetsarkivet på Folkhälsomyndighetens hemsida. från den 24 mars 2020. Men det gäller alltså inte längre.

Marie Fjelkman tackar Mitt i är hon blir upplyst om misstaget fredagen den 14 januari.

– Det är ju alltid beklagligt när det blir fel. Jag får ringa han som har hand om hemsidan så får han uppdatera på direkten, säger hon.

Yngre än kungen

Före nyår fanns det 27 platser att boka på gruppträningen, två dagar i förväg. Nu bara elva platser som släpps fem dagar i före. Agneta Forss och Eva Dahl tänker fortsätta att gympa på Gustavsbergsbadet.

– Absolut, nu gäller det att gå hem och boka plats i tid. Det gäller att röra på sig för att hålla sig frisk. Nu har vi tre sprutor och då ska vi inte bli sjuka, säger Eva Dahl.

– Vi ska inte behöva söka iva i alla fall. Både kungen och Silvia är sjuka och de är ju äldre än oss, säger Agneta Forss.

LÄS ÄVEN: hart-tryck-pa-badets-simskola