7 av 10 skulle kunna cykla till jobbet – på under en halvtimme

Att cykla till jobbet tar kanske inte så lång tid som många tror. De flesta Stockholmare skulle nämligen kunna göra det på under en halvtimme, enligt en undersökning från Region Stockholm. – Det här är en ögonöppnare, säger Gustav Hemming (C).

  • Publicerad 12:44, 11 apr 2019

Vad hindrar dig från att ta cykeln till jobbet? Oavsett orsak så är tidsargumentet inte något att komma med. 7 av 10 kan nämligen hojja till kneget på under en halvtimme.

– Det här är en ögonöppnare. Folk kan få attraktiva restider till jobbet som idag inte har möjlighet till det. Studien visar att cykeln har en stor potential, säger Gustav Hemming (C) Tillväxt- och Samhällsplaneringsregionråd i Region Stockholm.

Finns dock skillnader

Region Stockholm har under hösten och vintern gjort en undersökning på hur länets cyklister skulle kunna bli fler. Man har tittat på samtliga förvärvsarbetande i länet och tittat på vilken färdväg som är snabbast och hur snabb cykeln faktiskt är. Det visade sig att det skiljer sig mellan olika kommuner.

De som jobbar i Stockholm  stad har föga förvånande större möjlighet att ta snabb ta sig till jobbet med cykeln – i Vallentuna och Tyresö är det svårare.

Lättare att prioritera

Med hjälp av resultaten kan man nu enklare prioritera vad som ska göras för att bättre på cyklingen i Stockholm.

– Nu vill vi speeda på det här arbetet och uppdatera den regionala cykelplanen. Studien ger oss en möjlighet att förstå vilka stråk vi ska prioritera, uppdatera och aktualitetspröva samt vilka vägar vi ska stärka upp och vilka stråk som har störst potential, säger Gustav Hemming.