Tage Franzén, 7, fattade pennan och ”avslöjade” att mormor och morfar hade hånglat – för 46 år sedan. Pappa Johan Franzén och lillebror Olle, 2, tyckte idén med brevet var kul. Foto: Tony Gyllenram

7-årige Tages scoop om hångel

Tage Franzén, 7, gjorde sitt livs upptäckt för några veckor sedan. Raskt skrev han ett brev till Lokaltidningen Mitt i. Han vill ut med sitt avslöjande att hans mormor och morfar hade hånglat – för 46 år sedan.

  • Publicerad 00:00, 24 jan 2012

Det var under julhelgen som både Tage och hans ett år äldre bror Ture förvånades över historien om hur deras mormor och morfar hade träffats, om hur de blev kära och framförallt hur de pussades och kramades. Platsen var på en mur vid deras skola där även andra ungdomar brukade träffas.

När de pratade om händelsen tolkade bröderna det som att det handlade om lite mer än att bara pussas.

– Ture började prata om att jag och min hustru hade hånglat där på eller vid muren. De verkade fast övertygade om det trots att varken jag eller min hustru hade sagt något om det. Vi tyckte att samtalsämnet blev så muntert att jag tipsade Tage om att skriva ett brev till en tidning. På den vägen är det, säger Lars Lysén.

Tage lät ingen tid gå förlorad. Han skrev då ner att ”Mormor och morfar har hånglat för 46 år sen.” För att markera händelsens betydelse hade han, eller Ture, ringat in meningen på papperet. För säkerhets skull skrev Tage hela sitt namn och även att det var ”Årets upptäckt!”

Mamma Viktoria hjälpte Tage att posta brevet till Mitt i.

– Ja, jag tyckte att Lokaltidningen borde veta vad mormor och morfar berättade. Det var så häftigt, säger Tage som är minst lika vetgirig och framåt som Ture.

Ordet hångla verkade inte bröderna behöva få förklarat för sig.

– Nej, de sa det så naturligt så de verkade förstå vad det handlade om. Vi tänkte aldrig på att förklara det närmare, säger pappa Johan Franzén och drar munnne.

Annars brukar Tage och Ture slå en signal till farfar Lars Lysén när de prompt vill ha svar på lite knepiga frågor, som pappa och mamma kanske inte kan ge några omedelbara svar på.

– De tyckte verkligen att det vi pratade om var så fascinerande att de ville att fler skulle få veta det. Sen att det inte riktigt handlade om det som Ture och Tage tolkade det som är en liten annan sak. Men vi tyckte att deras sätt att snappa upp en sak och prata mer om det var trevligt, säger Lars Lysén.

Johan Franzén är också smått häpen över att det blev en större sak av något som diskuterades hemma vid köksbordet.

– Båda brukar sporra varandra vilket är jätteroligt. Och när inte vi kan besvara deras frågor hör vi av oss till svärföräldrarna, säger Johan.

Och nu har även Mitt i berättat om Väsbybrödernas upptäckt …