Totalt 68 personer har skjutits till döds under de senaste fem åren. Foto: Mitt i

68 skjutna till döds i Stockholm de senaste fem åren

Totalt 68 personer har under de senaste fem åren skjutits till döds i Stockholms län. Av dem dödades 17 under året som just tagit slut.

  • Publicerad 04:55, 13 jan 2020

Den började i Tensta den 12 januari och slutade i Rinkeby den 30 december – raden av personer som föll offer för skjutvåldet under 2019.

Totalt 17 personer sköts till döds i Stockholms län under förra året och de dödande skottlossningarna kryssade mellan stadsdelarna.

Av de 17 ihjälskjutna dog tio i Stockholms norra delar och sju i de södra delarna. Stockholms innerstad var helt förskonad från dödande skottlossningar under året.


Så många har skjutits till döds

Diagrammet visar antalet personer som skjutis till döds under de senaste fem åren.

Loading…

Källa: Polisen


68 döda på fem år

Från 2015 fram till i dag har totalt 68 personer dödats i samband med en skottlossning i Stockholmsområdet. De allra flesta av dem, 19 personer, sköts ihjäl under 2017.

Då genomfördes 132 bekräftade skottlossningar vilket är flest skjutningar på ett år under den senaste femårsperioden. Förra året, 2019, minskade antalet skjutningar till 98.

Trots det sköts nästan lika många till döds under 2019 som under mardrömsåret 2017. Enligt polisen kan en upptrappning av gängvåldet tillsammans med allt tyngre vapen ligga bakom.

I augusti sköts 18-åriga Ndella Jack till döds i Råcksta. Foto: Christian Lärk


Skottlossningar de senaste fem åren

Diagrammet visar antalet bekräftade skottlossningar mellan 2015 och 2019.

Loading…

Källa: Polisen


”Våldet har blivit grövre”

Polisen misstänker att de allra flesta som skjutits till döds sedan 2015 är kriminella eller har kopplingar till den kriminella världen. Under de senaste tio åren tros fyra personer fallit offer för det dödligt skjutvåldet utan att vara inblandad i någon gängkonflikt.

Men siffran är preliminär eftersom att alla brott ännu inte uppklarats.

– Våldet har blivit grövre och det saknas ordning och reda i gängen. De som skjuter saknar empati och styrs helt av impuls, har polisens expert på gängkriminalitet Gunnar Appelgren tidigare sagt till Mitt i.