Bengt "Benke" Barck bröt en cirka 20 år lång måltorka. Och ett snyggt snyggt var det! Foto: carlos montecinos

65-årige Benke historisk målskytt för Reymers

Det var cirka 20 år sedan sist. Men förra helgen blev Bengt ”Benke” Barck, 65 år, historisk som äldste målskytten någonsin för Reymersholms IK då han gjorde mål i C-lagsmatchen mot Sörskogen hemma på Tantolundens BP.

  • Publicerad 11:41, 12 sep 2018

– Det känns ganska okej faktiskt. Jag är ju inne på mitt 57:e år i rad som spelare. Där slog jag rekord i hela Sverige redan för sju år sedan, säger Bengt Barck som utöver spelare i C-laget även är lagledare i A-laget och sportchef för 8–12-åringarna i Reymersholms IK.

Bengt Barck hade svenskt rekord redan då han hade spelat 50 år på raken för samma klubb. Nu har han lirat ytterligare sju år i Reymersholms IK. Foto: carlos Montecinos

Nu är han alltså även äldste målskytt någonsin för Reymers. Målet kom i slutet av första halvleken och innebar 2–2 i matchen mot Sörskogen, som Reymers sedan vann med 6–2.

Första målet på cirka 20 år

Exakt när han gjorde mål senast minns inte ”Benke”, men det var länge sedan.

– Ja, säkert 20 år sedan. Normalt sett är jag försvarare, eller hoppar in som målvakt, men nu har jag flyttats upp som anfallare.

Det är väl vanligare att man går den andra vägen, och flyttar ner i försvaret på äldre dagar?

– Ja, så är det, men de har haft väl lite svårt att göra mål där uppe!

Hur gick det historiska målet till?

– De säger att det var ganska snyggt. Vår wingback till vänster slog en pass snett inåt till målområdet. Jag tog emot, fintade bort två backar, och lurade målvakten. Spelarna kastade sig på marken och jag ramlade nog själv i skottögonblicket.

Lagkamrater i Reymers C-lag. 65-årige Benke Barck tillsammans med 19-årige Alexander Hellgren (han brukar annars spela med A-laget i division 4) som stod för framspelningen till Benkes mål mot Sörskogen.

Nästan alla andra i C-laget är omkring 20 år gamla. Hur är det att vara 45 år äldre än medspelarna?

– Jag har inga problem med det. Jo, jag hänger ju inte med i deras tempo, men jag får spela på min erfarenhet i stället.

Har spelat i Reymers 57 år i rad

Bengt Barck har bott vid Hornstull i hela sitt liv och började spela fotboll i Reymersholms IK som 8-åring. Sedan dess har han kört på oavbrutet i 57 år genom pojklag, ungdomslag, A-lag, B-lag, veteranlag och C-lag.

Några planer på att sluta har han inte.

– Nej, jag vill fortsätta spela. Jag kör på så länge jag får vara med och kroppen pallar.