Två dog och fyra skadades i villabranden i Storvreten. Foto: Claudio Britos

62-åring får livstid för mordbranden i Tumba

Den man som misstänks ha dödat sin fru och son genom att tända eld på familjens kedjehus i Tumba döms nu till livstids fängelse. "Mannen har genom att bränna sin hustru till döds utsatt henne för ett mycket svårt och utdraget lidande", säger Evelina Englund, rådman vid Södertörns tingsrätt.

  • Publicerad 11:47, 26 jun 2020

Den 18 december 2019 vaknade grannarna i en kedjehuslänga i Storvreten av att ett av grannhusen stod i brand. Mannen i hushållet och de tre döttrarna hade lyckats ta sig ut, men frun och sonen i 20-årsåldern fanns inte bland dem. Räddningstjänsten hittade dem senare döda inne i det kraftigt brandhärjade huset.

Enligt domen som meddelades i dag ska den 62-åriga mannen ha "hällt eller kastat bensin över" sin fru inne i parets sovrum. Sedan tände han på. Sonen ska ha dött av rök- och brännskador och hittades också i sovrummet.

Mannen döms till livstids fängelse för mord på sin fru och son, samt grov mordbrand. Han ska även ha startat bränder i andra delar av huset och brandspridningen till andra hus i kedjehuslängan var stor.

"Ingen tvekan"

– Mannen har genom att bränna sin hustru till döds utsatt henne för ett mycket svårt och utdraget lidande, som döttrarna fått bevittna. Han har därutöver gjort sig skyldig till ytterligare ett mord och grov mordbrand. Det är ingen tvekan om att straffet ska bestämmas till livstids fängelse, säger ordföranden i målet, rådmannen Evelina Englund, i ett uttalande.

Motivet till dådet var enligt domstolen att mannen var upprörd över att hans fru vilja skiljas.

Misstänkt mordbrännare i Tumba åtalas