Från vaggan till graven, och det mesta där emellan.

Varje år fyller 60 000 besökare den 652 kvadratmeter stora lokalen i Fältöversten med allt från babydans och seniorbridge till samtal om missbruk, sjukdom, segelflygning, politik och egyptologi.

– Vi har en otroligt fin gemenskap! Här möts operavänner och parapsykologer och massor av människor som nog inte hade träffat varandra annars. Och när tanterna och farbröderna kommer ut för att ta en nypa luft eller en cigg mellan danserna, då vinkar de alltid så glatt till mina små ungar, och de vinkar lika glatt tillbaka, säger Lotta Pucek som har dans och musik för barn mellan 0 och 6 år.

Nu riskerar de 60 medlemsföreningarna i Östermalms föreningsråd, ÖFR, att förlora sin hemvist.

Förra veckan kallade de till en extra stämma där de tog ett tungt beslut: att upplösa rådet. Vid nästa stämma den 16 december planerar de att sätta rådet i konkurs, om det fortfarande är på obestånd då.

– Det känns för jäkligt, det här är ett ett dråpslag mot föreningslivet på Östermalm. Jag kan nog hitta en ny lokal, jag har ju ett företag som går med vinst. Men alla kommer inte att göra det. Vad kostar det inte samhället om folk slutar gå på AA-möten, eller inte längre kan få stöd av sina patientföreningar? säger Lotta Pucek.

ÖFR har under många år kämpat med ekonomin. En bidragande orsak uppges vara hyran, som för närvarande ligger på 2 miljoner kronor per år.

Dessutom har har det blivit värre med åren, eftersom hyran stigit betydligt mer än bidraget från kulturförvaltningen, menar rådet.

Våren 2021 sa rådet upp sitt hyreskontrakt med kulturförvaltningen, som i sin tur hyr lokalen från fastighetsägaren AMF.

– Vi gick med på det mot ett löfte om att få hjälp att hitta en billigare lokal, och att vi skulle få extra stöd för att klara omställningen från att betala hyran i efterskott till att betala den i förskott, säger ÖFR:s ordförande Fredrik Boeke.

I juni 2022 måste ÖFR vara ute ur lokalerna på Valhallavägen. Men de kommer sannolikt att lämna tidigare än så. Kulturförvaltningen säger nej till extra stödpengar, och som det ser ut nu kommer rådet få ett halvt års anslag för 2022 – eftersom de inte har någon lokal under den andra halvan av kommande år.

– Det räcker inte för att betala hyran för 2021, och då går vi i konkurs. Det enda som kan rädda oss är om politikerna i kulturnämnden ändrar sig på nästa nämnd den 16 november, säger Fredrik Boeke.

Även om medlemsföreningarna i rådet har aktiviteter för alla åldrar ligger tyngdpunkten på pensionärer. En av de mest populära är Dansträffen, där upp emot 130 seniorer svingar sina lurviga till en levande orkester varje fredag.

– Det är en väldigt viktig grej för många äldre, ensamma människor. Dans är den bästa formen av motion för äldre, och för somliga är det ett väldigt sällsynt chans till social och fysisk kontakt med andra människor. Nu när pensionärerna äntligen börjar våga sig ut igen vore det förödande om det här försvann, säger Annika Strandell, ordförande för Dansträffen.

Den 16 november ska kulturnämnden ta ställning till Östermalms föreningsråds begäran om dubbelt anslag för 2022.

Men kulturborgarrådet Jonas Naddebo (C) säger redan nu att han inte ser någon anledning att omvärdera förvaltningens åsikt i den frågan.

– Som politiker ska man lita på tjänstemännens bedömning. Jag ser ingen anledning att ompröva den.

Jonas Naddebo säger att kulturförvaltningen har stöttat föreningsrådet sedan 2011.

– De senaste åren har vi jobbat otroligt intensivt med att hjälpa dem att få ordning på ekonomin och klara den hyresnivå som de har. Men trots alla resurser vi har lagt har de inte haft kraften att stå på egna ben, och som det ser ut nu ser jag ingen framtid för Östermalms föreningsråd i den formen som har varit.

Därmed pekar allt på att föreningsrådet kommer att upplösas vid årsskiftet.

Jonas Naddebo säger att medlemsföreningarna kommer att kunna använda lokalen till sista juni, då kulturförvaltningens hyreskontrakt med AMF löper ut.

Vid det laget ska kulturförvaltningen ha hittat andra lokaler till föreningarna, lovar Jonas Naddebo.

– Hur vet jag ännu inte. Det kan bli andra lokaler, det kanske blir olika lokaler. Men den här frågan måste lösas, det är otroligt viktigt.

– Tillsammans med stadsdelsförvaltningen ska vi göra allt vi kan för att se till att de här föreningarna inte står utan lokal.

Kommer alla 60 medlemsföreningarna få plats?

– Ja det hoppas jag.